Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας

Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας

72
Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας εμφανίζει δειλά-δειλά τα πρώτα σημάδια εισόδου της σε φάση ανάκαμψης. Αυτό υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών τα σχέδιά του για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στην Βόρεια Θάλασσα, αυτόνομα αλλά και σε συνεργασία με τις Statoil και Nexen.

Τα προηγούμενα χρόνια οι διερευνητικές γεωτρήσεις είχαν υποχωρήσει σημαντικά, καθώς μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είχαν υποχρεωθεί να μειώσουν κατά πολύ τις δαπάνες τους και τα επενδυτικά τους σχέδια, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Μία από τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές που είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα ήταν η Βόρεια Θάλασσα, καθώς το κόστος γεωτρήσεων σε αυτήν ήταν από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Καθώς φαίνεται, όμως, η δύσκολη περίοδος μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν, με την BP να προχωρά σε εκ νέου ισχυροποίηση της θέσης της στην Βόρεια Θάλασσα, καθώς διαβλέπει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Η BP αναμένεται να συμμετάσχει σε έως και πέντε διερευνητικές γεωτρήσεις έως τα τέλη του 2017, εξαγοράζοντας από την Statoil και τη Nexen ποσοστά σε άδειες για διεξαγωγή ερευνητικών γεωτρήσεων σε περιοχές ανατολικά και δυτικά των νησιών Σέτλαντ.

Ο Μαρκ Τόμας, περιφερειακός πρόεδρος της BP με ευθύνη την Βόρεια Θάλασσα, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «εργαζόμαστε από κοινού με εταιρείες όπως η Statoil και η Nexen για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πρόσβαση στους υπολειπόμενους πετρελαϊκούς πόρους της Βόρειας Θάλασσας, καθώς στρατηγικός μας στόχος είναι να παραμείνουμε κορυφαίος παίκτης στην περιοχή (με όρους επενδύσεων, παραγωγής και εργατικού δυναμικού) για τις επόμενες δεκαετίες».

 

Φωτό: flickr.com/ BP Images

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.