H διατήρηση του δείκτη BDI περί των 900 μονάδων, συνεχίζει

H διατήρηση του δείκτη BDI περί των 900 μονάδων, συνεχίζει

141
H διατήρηση του δείκτη BDI περί των 900 μονάδων, συνεχίζει

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Και ενώ άλλη μία μάχη είναι έτοιμη να ξεκινήσει στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης έως το τέλος Νοεμβρίου, ήδη έχουν αρχίσει και ακούγονται οι πρώτες εκτιμήσεις ότι η Πορτογαλία, 2 μόλις χρόνια μετά από την έξοδο της από το μνημόνιο, ενδεχομένως θα χρειαστεί ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή ένα 2ο μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή, σιγά-σιγά έχουν αρχίσει και ξανά-βγαίνουν στην επιφάνεια, απόψεις και αναλύσεις που θεωρούν πως είναι πλέον θέμα χρόνου η Ιταλία να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Πριν μόλις λίγες ημέρες, ο γνωστός οικονομολόγος Hans – Werner Sinn, του γνωστού Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, δήλωσε πως η κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας είναι τόσο απελπιστική με αποτέλεσμα η έξοδος της από την Ευρωζώνη να είναι απλά θέμα χρόνου. Επισήμανε το γεγονός πως η Ιταλική οικονομία συνεχίζει να παράγει 22% λιγότερο από ότι πριν την κρίση ενώ οι πτωχεύσεις αυξάνονται και η ανεργία των νεών είναι στο 40%. Στις εκρηκτικές αυτές συνθήκες να υπενθυμίσουμε με τη σειρά μας ότι οι μισοί από τους Ιταλούς επιθυμούν να βγουν από το Ευρώ, το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει τεθεί το συγκεκριμένο ερώτημα.
Αναφορικά με τις προσπάθειες της ΕΚΤ για αναθέρμανση της οικονομίας και αύξηση του πληθωρισμού, τα πραγματικά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που από την αρχή έχουμε επισημάνει, ότι δηλαδή η ποσοτική χαλάρωση είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εν ολίγοις το QE από μόνο του, χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συνεργασία με τις πολιτικές εξουσίες-κυβερνήσεις τόσο σε επίπεδο της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και συλλογικά, δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενώ παράλληλα θα θέτει τις βάσεις για την δημιουργία μίας χρηματοπιστωτικής φούσκας.
Άξια προσοχής είναι τα στοιχεία της ΕΚΤ που αναφέρουν ότι για να δημιουργηθεί 1 Ευρώ αύξησης του ΑΕΠ απαιτούνται 18,5 Ευρώ ποσοτικής χαλάρωσης, που σημαίνει ότι περίπου € 80 δισ. κάθε μήνα πάνε χαμένα. Συγκεκριμένα, το 2016 η ΕΚΤ δαπάνησε σχεδόν € 600 δισ. στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύστερα από άλλα € 600 δισ. το 2015 με το τελικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης να ανέρχεται στα € 31 δισ. Δηλαδή η ΕΚΤ δαπάνησε € 1,25 τρισ. για να πετύχει αύξηση € 31 δισ. του ΑΕΠ!!!
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την Fitch, βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης από το 2009, υποβαθμίζοντας την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2016 στο 1,4% από 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, λόγω των προσαρμογών στον πετρελαϊκό τομέα (μείωση των επενδύσεων λόγω της πτώσης των τιμών), την ισχνή εξωτερική ζήτηση και την ανατίμηση του δολαρίου που θα επηρεάσουν αρνητικά την βιομηχανική ζήτηση. Γενικά θεωρεί πως η άνοδος του λαϊκισμού σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, αποτελεί τον πρόδρομο για την αύξηση του Εμπορικού Προστατευτισμού ενώ η δυνατότητα των Κεντρικών Τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς για την ανάπτυξη αναταράξεις είναι περιορισμένη. Οι επιπτώσεις των χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων στην κερδοφορία των τραπεζών, οι μειώσεις στα έσοδα από τόκους για τους αποταμιευτές και οι στρεβλώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δημιουργούν πολλά ερωτήματα σχετικά με την δυνατότητα των Κεντρικών Τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς για την ανάπτυξη συνθήκες. Η προοπτική για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να περιγραφεί σαν ένα δρόμο χαμηλής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη των ανεπτυγμένων οικονομιών για το διάστημα 2016 – 2018 θα κυμανθεί περί του 1,5% με τα πτωτικά ρίσκα όμως να είναι αυξημένα.
To “Cape Coaster” που αναφέραμε στην τελευταία μας ανασκόπηση, την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην καθοδική του πορεία, όχι όμως σε σημείο που να προκαλεί τον γνωστό ίλιγγο που βιώνουμε κατά την κάθοδο. Η διόρθωση αυτή των Capes, κατά 227 μονάδες ή $ 1,878 στον μέσο όρο ημερησίων εσόδων εν μέρει αντισταθμίστηκε από την άνοδο των Panamax, καθώς στο διάστημα της εβδομάδας ο υπό-δείκτης BPI αυξήθηκε κατά 102 μονάδες ή $ 816 σε επίπεδα μέσου όρου ημερησίων εσόδων. Αναφορικά με την πορεία των Supramax και των Handysize για άλλη μία φορά δεν υπήρξε ουσιαστική μεταβολή, με το ύψος των ημερησίων εσόδων να επαρκεί για να καλύψει τα λειτουργικά τους έξοδα αλλά όχι το χρηματοδοτικό κόστος, αν αυτό υπάρχει.
Όσο και αν ακούγεται πλέον τετριμμένο, η διατήρηση του δείκτη περί των 900 μονάδων, συνεχίζει και οφείλεται στην θετική πορεία των εισαγωγών πρώτων υλών από την Κίνα, κυρίως σε Iron Ore και Coal.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.