Βλαντιμίρ Πούτιν: το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην...

Βλαντιμίρ Πούτιν: το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας

108
Βλαντιμίρ Πούτιν: το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας

Αύξηση καταγράφηκε στις τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του Brent να σημειώνει υψηλό ενός έτους, μετά την απόφαση της Ρωσίας να συνταχθεί με τις χώρες του OPEC για πάγωμα στην παραγωγή πετρελαίου.
Οι χώρες-μέλη του OPEC προσανατολίζονται σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 700.000 βαρέλια/ημερησίως, ούτως ώστε η συνολική παραγωγή να φτάσει τα 32,5-33 εκατ. βαρέλια ως τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και θα συγκληθεί το Συμβούλιο του στη Βιέννη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Αντίστοιχες κινήσεις και από τη Ρωσία, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει σε συνέδριο ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη ότι «το πάγωμα ή και η μείωση της παραγωγής είναι ο μόνος τρόπος ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην αγορά ενέργειας». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε και τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να συνταχθούν με τις αποφάσεις της Ρωσίας.
Σε παρόμοιες δηλώσεις, που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, προέβη και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Alexander Medvedev, όπου απαντώντας σε ερώτηση εάν η Gazprom υποστηρίζει την μείωση της παραγωγής, ανέφερε ότι «οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου επιχειρούν τη σταθεροποίηση με πάγωμα και όχι μείωση της παραγωγής».
Σε αντίστοιχες κινήσεις μείωσης της παραγωγής δεσμεύτηκαν να προβούν, μέσω της Αλγερίας, και άλλες χώρες εκτός-OPEC.
Αυτή θα είναι η 1η μείωση παραγωγής εδώ και 8 χρόνια και μόλις δύο χρόνια μετά την μεγάλη πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των $100/βαρέλι.
Η τιμή του Brent τη Δευτέρα αυξήθηκε 3% και έφτασε τα $53,73/βαρέλι ενώ την Τρίτη κινήθηκε πτωτικά και έκλεισε στα $52,30. Αντίστοιχη εικόνα παρουσίασε και το αμερικανικό αργό που έκλεισε την Τρίτη στα $50,70/βαρέλι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.