Τα 15 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου είναι ο «υπόγειος θησαυρός» της...

Τα 15 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου είναι ο «υπόγειος θησαυρός» της Ινδίας

67
Τα 15 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου είναι ο «υπόγειος θησαυρός» της Ινδίας

Την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ο Sashi Mukundan, ο επικεφαλής της BP India, δήλωσε ότι με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που διαθέτει η εταιρεία προκύπτει πως στο υπέδαφος της Ινδίας υπάρχουν απολήψιμες ποσότητες φυσικού αερίου που αγγίζουν τα 10 με 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, η αξιοποίηση αυτών των ποσοτήτων μπορεί να ξεκινήσει σχετικά άμεσα, μέχρι και το έτος 2022.
Βέβαια, για να καταστεί εφικτή η αξιοποίησή τους θα χρειαστούν δεκάδες δις δολαρίων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάγκη επενδύσεων ύψους σχεδόν 45 δις δολαρίων ΗΠΑ.
Επίσης, ο Sashi Mukundan σημείωσε ότι από μία τέτοια εξέλιξη τα οφέλη για την Ινδία που εισάγει το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο και το 45% των αναγκών της σε φυσικό αέριο καταβάλλοντας σχεδόν 15 δις δολάρια, είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.
Για την Ινδία η ανάπτυξη της βιομηχανίας παραγωγής φυσικού αερίου είναι ιδιαιτέρως σημαντική, ενώ εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι είναι η παροχή κινήτρων και η διευκόλυνση όσων ιδιωτών επιχειρηματιών επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο εξόρυξης και παραγωγής φυσικού αερίου.
Μάλιστα, στο στρατηγικό σχεδιασμό του Νέου Δελχί υπάρχει η πρόβλεψη-στόχος η οικονομία της χώρας να καταστεί σταδιακά μία οικονομία βασισμένη στο φυσικό αέριο, ενισχύοντας τόσο την εγχώρια παραγωγή όσο και την εισαγωγή φτηνών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου από την παγκόσμια αγορά.
Προς το παρόν, στο ενεργειακό μείγμα της χώρας το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει ποσοστό μόλις 8%, με το πετρέλαιο να αγγίζει ποσοστό άνω του 25%.
Στόχος της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατες, δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου Ντχάρμεντρα Πραντχάν, είναι εκτός των άλλων και η μείωση των εκπομπών ρύπων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά το 30% μέχρι το έτος 2030.

Φωτό: flickr.com/harsimranphotography

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.