Νέα συμφωνία για μονάδα LNG στην Βαλτική

Νέα συμφωνία για μονάδα LNG στην Βαλτική

125
Νέα συμφωνία για μονάδα LNG στην Βαλτική

Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom και ο αγγλο-ολλανδικός πολυεθνικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου Royal Dutch Shell υπέγραψαν συμφωνία για ένα νέο σχέδιο κατασκευής μονάδας παραγωγής LNG στην Βαλτική, στο ρωσικό λιμάνι του Ust-Luga.
Τη συμφωνία υπέγραψαν από την πλευρά της Gazprom ο διευθύνων σύμβουλός της Αλεξέι Μίλερ, και από την πλευρά της Shell o διευθύνων σύμβουλος Μπεν Βαν Μπέουρντεν.
Στόχος του νέου έργου είναι η διαφοροποίηση και περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεων LNG της Gazprom.
Η νέα εγκατάσταση θα συνδέεται μέσω αγωγού με το δίκτυο της Gazprom στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα έχει χωρητικότητα σε φυσικό αέριο σε πρώτη φάση έως 10 εκατομμύρια τόνους, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα αύξησής της σε 15 εκατομμύρια. Η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας σχεδιάζεται για τον Δεκέμβριο του 2021.
Στο κοινοπρακτικό σχήμα η Shell θα συμμετέχει με ποσοστό έως 35%. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Shell συναντήθηκε και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο εξέφρασε την απόφαση της εταιρείας να επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Ρωσία, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Μόσχας.
Να σημειωθεί ότι η Shell έχει ήδη πετυχημένη συνεργασία με την Gazprom στη νήσο Σαχαλίν στη ρωσική Απω Ανατολή, όπου και λειτουργούν ήδη μία μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου ύψους 20 δισ. δολαρίων.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ρωσικής κυβέρνησης για λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα καταστήσουν ελκυστική την δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών στη Ρωσία.

Φωτό: flickr.com/ Darren Hillman

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.