Αλλαγή στρατηγικών επιλογών για το Ιράν

Αλλαγή στρατηγικών επιλογών για το Ιράν

180
Αλλαγή στρατηγικών επιλογών για το Ιράν

Το Ιράν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, υπέγραψε πρόσφατα νέες καινοτόμες συμφωνίες για την εκμετάλλευση και πώληση αργού πετρελαίου σε επτά ευρωπαϊκές εταιρείες.
Οι συμφωνίες υπεγράφησαν με τις εταιρείες Saras SpA και Eni της Ιταλίας, Repsol της Ισπανίας, τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., τη γαλλική Total, την ελβετική Vitol, και τη Lukoil της Ρωσίας. Οι συμφωνίες αφορούν την πώληση 700 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα (BPD) με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ενώ οι εξαγωγές έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες.
Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν φτάσει τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από περίπου ένα εκατομμύριο (BPD), κατά την πρόσφατη περίοδο επιβολής των κυρώσεων, ενώ η Τεχεράνη έχει προγραμματίσει μέχρι το τέλος Αυγούστου 2016 να ξεπεράσει, ως προς τις εξαγωγές της, τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Οι νέες συμβάσεις με την ονομασία IPC- Iran Petroleum Contract αποτελούν τη στρατηγική επιλογή της ιρανικής κυβέρνησης ως προς την προσέλκυση επενδύσεων και την αναβάθμιση της βιομηχανίας πετρελαίου της χώρας. Οι νέες συμβάσεις θα αντικαταστήσουν τις προηγούμενες συμβάσεις τύπου “buy-back”, οι οποίες δεν είναι πλέον ελκυστικές για τις αλλοδαπές εταιρείες.
Στο πλαίσιο αυτών των νέων συμβάσεων που προωθεί η Τεχεράνη, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταρτίσει σχέδια για προσέλκυση επενδύσεων που θα ξεπεράσουν τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλους τους τομείς και κλάδους της βιομηχανίας πετρελαίου μέσα σε μια πενταετία.
Οι συμβάσεις IPC θα είναι ο μοχλός με τον οποίο το Ιράν προσπαθεί να συνδράμει ώστε η χώρα να προσελκύσει χρηματοδότηση από ασιατικές και ευρωπαϊκές εταιρείες και επενδυτές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.