Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Κινεζικό ενδιαφέρον για το λιμάνι Ηρακλείου

Κινεζικό ενδιαφέρον για το λιμάνι Ηρακλείου

Εισαγωγικό κείμενο

Ενδιαφέρον για τη δημιουργία γέφυρας συνεργασίας του λιμένα Ηρακλείου με το λιμάνι Ningbo της Κίνας εκδήλωσε κινεζική αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε την ελληνική πόλη στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Το κινεζικό λιμάνι του Ningbo έχει οικονομικές συναλλαγές με πάνω από 560 λιμάνια, από περισσότερες από 90 χώρες και περιοχές του κόσμου.

Πιο αναλυτικά, αντιπροσωπεία με έξι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη από την κινεζική πόλη Ningbo επισκέφτηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) Α.Ε., όπου είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη. Η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας αποσκοπούσε μεταξύ άλλων στη διερεύνηση της πιθανότητας συνεργασίας του ελληνικού λιμανιού με αυτό του Ningbo. Σύμφωνα με το Cretapost.gr, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρονται ότι έδειξαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι σε θέματα κρουαζιέρας,  συνδυασμένων μεταφορών,  ανταλλαγής τεχνογνωσίας, καθώς και για τους τομείς του εμπορίου, της ναυπηγικής και της λιμενικής οικονομίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης παρουσίασε στην κινεζική αντιπροσωπεία τις ποικίλες δραστηριότητες του λιμένος Ηρακλείου και τη συμβολή του στην τοπική οικονομία, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αφορούν στην ακτοπλοΐα, τα ταχύπλοα και σκάφη αναψυχής, την κρουαζιέρα, αλλά και την αλιεία και τον εμπορικό τομέα.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε ακόμη ότι εκτός από την γεωστρατηγική θέση που κατέχει το λιμάνι του Ηρακλείου στη λεκάνη της Μεσογείου, σήμερα βρίσκεται  σε τροχιά πράσινου μετασχηματισμού, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και την πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία. Αυτό που ο ίδιος τόνισε ιδιαίτερα ήταν και ο τομέας της ενεργειακής υποστήριξης, τόσο της εμπορικής όσο και  της επιβατικής κίνησης και των πλωτών μέσων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το λιμάνι του Ningbo είναι ένα σύγχρονο λιμάνι με έντονη εμπορική δραστηριότητα, με τη διακίνηση φορτίων να υπερβαίνει τους 100 εκατ. τόνους ετησίως. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Κινέζους αξιωματούχους το λιμάνι του Νινγκμπό αναδείχθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά το 3ο λιμάνι στα containers.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024