H πληγή των ρωσικών εξαγωγών άνθρακα και η ανεπηρέαστη dry bulk αγορά

H πληγή των ρωσικών εξαγωγών άνθρακα και η ανεπηρέαστη dry bulk αγορά

55
H πληγή των ρωσικών εξαγωγών άνθρακα και η ανεπηρέαστη dry bulk αγορά

Πλήγμα φαίνεται πως έχουν υποστεί οι ρωσικές εξαγωγές άνθρακα εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, οι οποίες «ταλανίζουν» τα ρωσικά logistics και μειώνουν την ικανότητα σιδηροδρομικής μεταφοράς του άνθρακα προς τα ρωσικά λιμάνια.

Πιο συγκεκριμένα, τις πρώτες επτά εβδομάδες του 2024 κατεγράφη μείωση 14% στις ρωσικές διά θαλάσσης μεταφορές άνθρακα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με δεδομένα της BIMCO.

Οι μεταφερόμενοι όγκοι ρωσικού άνθρακα έχουν καταγράψει σταδιακή μείωση από τον Οκτώβριο του 2023, όταν τα ρωσικά logistics άρχισαν να δέχονται πιέσεις λόγω των δυτικών κυρώσεων, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της BIMCO κ. Gouveia.

Σημαντικό μέρος του ρωσικού άνθρακα προέρχεται από τη Σιβηρία και μεταφέρεται στα ρωσικά λιμάνια σιδηροδρομικώς. Επισημαίνεται ότι η υφιστάμενη «πίεση» στους ρωσικούς σιδηροδρόμους έστρεψε τις ρωσικές εξαγωγές άνθρακα προς ανατολάς. Ως αποτέλεσμα αυτού, η Κίνα απορρόφησε το 41% των ρωσικών διά θαλάσσης εξαγωγών άνθρακα το 2023.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο συνολικός αντίκτυπος των χαμηλών επιδόσεων των ρωσικών logistics στην dry bulk αγορά θα είναι οριακός, καθώς η παγκόσμια προσφορά άνθρακα παραμένει άφθονη.

Από τον Οκτώβριο του 2023 οι παγκόσμιες διά θαλάσσης μεταφορές άνθρακα έχουν αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρά τη μείωση των ρωσικών εξαγωγών.

Τέλος, η ανάλυση της BIMCO τονίζει ότι η Ρωσία, παρά τις υφιστάμενες κυρώσεις, παρουσιάζεται αποφασισμένη να ενισχύσει τις εξαγωγές άνθρακα στην Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.