Ο βωξίτης της Αφρικής, η επόμενη ευκαιρία για τη Mytilineos

Ο βωξίτης της Αφρικής, η επόμενη ευκαιρία για τη Mytilineos

120
Ο βωξίτης της Αφρικής, η επόμενη ευκαιρία για τη Mytilineos
Φωτό: ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άδεια Έρευνας και Εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη εξασφάλισε από τον κρατικό φορέα ανάπτυξης βιομηχανίας αλουμινίου στην Γκάνα της Βορειοδυτικής Αφρικής (GIADEC) η MYTILINEOS, σε μία περιοχή που εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη, ποσότητα που επαρκεί για την παραγωγή σχεδόν διπλάσιας ποσότητας αλουμίνας σε σχέση με τον εργοστάσιο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Η τελετή υπογραφής του έργου της παραχώρησης πραγματοποιήθηκε στην Άκκρα στις 26 Ιανουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Γκάνας, κ. Nana Akufo-Addo.

Κατά το αρχικό στάδιο υλοποίησης του έργου, που εκτιμάται σε 18 μήνες, η εταιρεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων και την ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ θα πραγματοποιηθεί η συνολική μελέτης σκοπιμότητας του έργου, σύμφωνα με όσα ανέφερε η MYTILINEOS.

Η περιοχή που περιλαμβάνει τα υπό παραχώρηση κοιτάσματα ορίζεται ως NinayhinBlock C και αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως, ή αντιστοίχως ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους $500 εκατομμυρίων (σε σημερινές τιμές αγοράς). Παράλληλα, η MYTILINEOS, από κοινού με την GIADEC θα αξιολογήσουν ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνων. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως.

«Ο βωξίτης έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία αυτής της συμφωνίας, καθώς συμβάλλει σε πλήθος έργων που προάγουν παγκοσμίως την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής». Το επιχειρηματικό μοντέλο της MYTILINEOS εδράζεται στη δημιουργία αξίας για όλους τους stakeholders, με ισχυρή δέσμευση στα κριτήρια ESG.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.