Βενεζουέλα καλεί ΙΜΟ για «αποδέσμευση» 39 + 30 πλοίων

Βενεζουέλα καλεί ΙΜΟ για «αποδέσμευση» 39 + 30 πλοίων

125
Βενεζουέλα καλεί ΙΜΟ για «αποδέσμευση» 39 + 30 πλοίων

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Delcy Rodriguez και ο νέος γενικός γραμματέας του ΙΜΟ Arsenio Dominguez Velasco συναντήθηκαν την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Rodriguez σημείωσε στον επικεφαλής του ΙΜΟ ότι 39 πλοία που διαχειρίζεται η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις αμερικανικές κυρώσεις. Την ίδια ώρα, κατά την ίδια, 30 πλοία διεθνών συμφερόντων έχουν μπει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, καθώς συναλλάσσονται με τη Βενεζουέλα. Υπό το πρίσμα αυτό, κάλεσε τον Dominguez ο ΙΜΟ να λάβει μέτρα προκειμένου ο εν λόγω στόλος να καταστεί εκ νέου λειτουργικός.

«Αυτός ο αποκλεισμός αποσκοπεί στην οικονομική απομόνωση της Βενεζουέλας, η οποία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο με τον υψηλότερο αριθμό πλοίων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις», δήλωσε η κ. Rodriguez και υπογράμμισε ορισμένες επιπτώσεις του οικονομικού αποκλεισμού κατά της χώρας της.

«Μεταξύ 2015 και 2022, η χώρα έχασε σχεδόν 4 δισ. βαρέλια παραγωγής πετρελαίου, αριθμός που ισοδυναμεί με μείωση του εισοδήματος κατά περίπου $323 δισ. Ωστόσο, όταν υπολογίζονται οι συνολικές απώλειες στην οικονομική δραστηριότητα της Βενεζουέλας, ο αντίκτυπος φτάνει τα $642 δισ.».

Στο τραπέζι των δύο έπεσε και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στις θαλάσσιες μεταφορές, δεδομένου ότι το El Niño και η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν επηρεάσει το 30% της ναυτιλιακής κίνησης από τη Διώρυγα του Παναμά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.