Αερομεταφορές, το ακριβό «καταφύγιο» του διεθνούς εμπορίου

Αερομεταφορές, το ακριβό «καταφύγιο» του διεθνούς εμπορίου

38
Αερομεταφορές, το ακριβό «καταφύγιο» του διεθνούς εμπορίου

Η έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ναυτιλία, με ενδεικτικό παράδειγμα την αγορά των containerships, όπου έχει αυξηθεί η διάρκεια των ταξιδιών και η συμφόρηση των πλοίων στους λιμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγωγείς στην Ανατολή, προκειμένου να καλύψουν την καταναλωτική ζήτηση στη Δύση, εστιάζουν στις αερομεταφορές, όπου το κόστος αυξάνεται. Μάλιστα, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι εταιρείες επιλέγουν να χρησιμοποιούν τόσο τις θαλάσσιες μεταφορές όσο και τις αερομεταφορές για την αποστολή των εμπορευμάτων τους.

Συνεπώς, καταγράφεται ένα spillover φαινόμενο, κατά το οποίο η αύξηση της διάρκειας των ταξιδιών και των ναύλων των containerships οδηγεί σε άνοδο του κόστους της αποστολής των εμπορευμάτων αεροπορικώς.

Παράλληλα, παρότι το κόστος αποστολής εμπορευμάτων αεροπορικώς είναι σαφώς υψηλότερο έναντι της αποστολής του διά θαλάσσης, οι εταιρείες που την επιλέγουν αναγνωρίζουν ότι υπό τις παρούσες συνιστώσες οι αερομεταφορές δύνανται να αποτελούν τη μοναδική λύση για την εξάλειψη των καθυστερήσεων.

 

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.