Τα πλήρως ηλεκτρικά SOV στις υπηρεσίες των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Τα πλήρως ηλεκτρικά SOV στις υπηρεσίες των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

62
Τα πλήρως ηλεκτρικά SOV στις υπηρεσίες των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Ο όμιλος Damen Shipyards παρουσίασε ένα πλήρως ηλεκτρικό πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων εγκαταστάσεων (SOV), το οποίο διαθέτει τη δυνατότητα υπεράκτιας φόρτισης.

Το μήκους 70 μ. πλοίο αξιοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, σηματοδοτώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των παραγόμενων εκπομπών από τη συντήρηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η Damen ξεκίνησε την ανάπτυξη του εν λόγω SOV πριν από τρία χρόνια, έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας των λειτουργιών των πλοίων που επιχειρούν σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Προκειμένου η εν λόγω ιδέα να καταστεί βιώσιμη, η Damen έπρεπε να αναπτύξει ένα σύστημα υπεράκτιας φόρτισης αλλά και να αξιολογήσει τη συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών (CAPEX). Στο πλαίσιο του έργου, η Damen ένωσε τις δυνάμεις της με τη βρετανική MJR Power & Automation, μια εταιρεία η οποία έχει ήδη αναπτύξει ένα σύστημα υπεράκτιας φόρτισης πλοίων μεταφοράς πληρωμάτων.

Το καινοτόμο σύστημα φόρτισης που διαθέτει το SOV πληροί τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του προτύπου IEC/IEEE 80005-1, ενώ αναμένεται να λάβει και μια έγκριση επί της αρχής από τον DNV.

Το SOV 7017 E είναι εξοπλισμένο με μία μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP), χωρητικότητας 15 MWhr, προσφέροντας αυτονομία διάρκειας μιας ημέρας καθώς και βελτιωμένη απόδοση. Ο σχεδιασμός του πλοίου επιτρέπει επίσης την πρόωση με κατανάλωση καυσίμου ντίζελ, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πρόσβαση σε σημείο φόρτισης.

Φωτό: Damen Shipyards

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.