Αναπόφευκτη εισροή του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη;

Αναπόφευκτη εισροή του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη;

45
Αναπόφευκτη εισροή του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη;

Ένα επιπλέον κίνητρο για να κατευθυνθούν στην Ευρώπη έναντι της Ασίας έχουν οι ναυλωτές των LNG carriers, με τη μεγάλη συμφόρηση πλοίων στη Διώρυγα του Παναμά να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την αποστολή φορτίων στην Ασία.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg, παρότι έχει αυξηθεί το κόστος στη spot αγορά του LNG στην Ασία έναντι της Ευρώπης, η διαφορά δεν είναι ακόμη αρκετή προκειμένου να πείσει τους εμπόρους να στείλουν τα φορτία στην Ασία μέσω routes μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η Διώρυγα του Σουέζ ή γύρω από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδος.

Πέραν αυτού, οι ναυλωτές προσμετρούν το κόστος διέλευσης, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποκορύφωμα τη διενέργεια πλειστηριασμών για μία θέση διέλευσης. Επιπλέον, τα LNG carriers χάνουν την προτεραιότητά τους από τα containerships. Μάλιστα, υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο κανένα LNG carrier να μη διέλθει από τη Διώρυγα του Παναμά τον Ιανουάριο, οπότε και θα σταματήσουν να διεξάγονται δημοπρασίες για τις θέσεις διέλευσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.