Το περιπετειώδες ταξίδι του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο

Το περιπετειώδες ταξίδι του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο

182
Το περιπετειώδες ταξίδι του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο

Για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από τριάντα έτη, το μεγαλύτερο παγόβουνο παγκοσμίως «πλέει ελεύθερα» στα ύδατα. Το επιφάνειας 4.000 τ.χλμ. παγόβουνο Α23a έχει περίπου τρεις φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης.

Μετά την αποκόλλησή του το 1986, το παγόβουνο παρέμεινε κατά κύριο λόγο κολλημένο στο ίδιο σημείο στη Θάλασσα Γουέντελ. Όχι πλέον όμως. Δορυφορικά πλάνα γνωστοποιούν ότι το βάρους 1 τρισ. τόνων παγόβουνο βρίσκεται εν κινήσει, με τον δυνατό άνεμο και τα δυνατά ρεύματα να αποτελούν σύμμαχο στο ταξίδι του.

Θεωρείται ότι το παγόβουνο θα βρεθεί στο θαλάσσιο ρεύμα Antarctic Circumpolar Current, γεγονός που θα το οδηγήσει στον Νότιο Ωκεανό, όπως πολλά άλλα παγόβουνα πριν από αυτό.

Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο το Α23a να «προσαράξει» στο νησί South Georgia. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε ανησυχία για τη βιοποικιλότητα της Ανταρκτικής, καθώς εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνοι και πτηνά χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο νησί για αναπαραγωγή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.