Ηνωμένα Έθνη: Εκτός πραγματικότητας τα σχέδια για παραγωγή ορυκτών καυσίμων

Ηνωμένα Έθνη: Εκτός πραγματικότητας τα σχέδια για παραγωγή ορυκτών καυσίμων

74
Ηνωμένα Έθνη: Εκτός πραγματικότητας τα σχέδια για παραγωγή ορυκτών καυσίμων

Στα σχέδια που αφορούν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων φαίνεται να εστιάζουν τα Ηνωμένα Έθνη, υπογραμμίζοντας τη σημαντική αναντιστοιχία που επικρατεί σε σύγκριση με τους κλιματικούς στόχους.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η παραγωγή ορυκτών καυσίμων το 2030 εκτιμάται πως θα είναι περίπου διπλάσια των επιπέδων που κρίνονται μέγιστα προκειμένου οι κλιματικοί στόχοι να παραμείνουν επιτεύξιμοι.

Το εν λόγω εύρημα της έκθεσης της UNEP (United Nations Environment Programme) προκαλεί προβληματισμό, λίγες εβδομάδες πριν από τη συνάντηση COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το εύρημα των Ηνωμένων Εθνών προκύπτει από ανάλυση των σχεδίων παραγωγής των 20 κορυφαίων παραγωγών ορυκτών καυσίμων. Βάσει της ανάλυσης, οι κύριοι παραγωγοί στοχεύσουν σε παραγωγή ορυκτών καυσίμων το 2030, που αντιστοιχεί σε επίπεδα 110% μεγαλύτερα έναντι εκείνων που διατηρούν τους κλιματικούς στόχους εφικτούς.

Μάλιστα, καμία από τις 20 χώρες δεν έχουν δεσμευτεί πραγματικά να μειώσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων σε επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αντιθέτως, παρότι δεκαεφτά από τις χώρες αυτές έχουν δεσμευτεί θεωρητικά, στην πραγματικότητα συνεχίζουν να προωθούν επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Αυστραλία, η Κίνα, η Νορβηγία, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.