Συγκρατημένα αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση χάλυβα

Συγκρατημένα αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση χάλυβα

19
Συγκρατημένα αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση χάλυβα

Η Διεθνής Ένωση Χάλυβα (World Steel Association – WSA) γνωστοποίησε τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της ζήτησης χάλυβα το 2023 και το 2024.

Ειδικότερα, στο εν λόγω βραχυπρόθεσμο outlook, η WSA σημειώνει ότι η ζήτηση χάλυβα θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2023 και θα διαμορφωθεί στους 1,81 δισ. τόνους. Όσον αφορά το 2024, εκτιμάται περαιτέρω άνοδος της τάξεως του 1,9%, στους 1,85 δισ. τόνους. Άξιο αναφοράς είναι ότι το 2022 η παγκόσμια ζήτηση χάλυβα κατέγραψε πτώση 3,3%.

Ο Chairman της Επιτροπής Οικονομικών της Ένωσης, κ. Máximo Vedoya, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Η ζήτηση χάλυβα νιώθει την επίδραση του υψηλού πληθωρισμού και του περιβάλλοντος αυξημένων επιτοκίων. Από το β’ εξάμηνο του 2022, οι λειτουργίες των κλάδων που χρησιμοποιούν χάλυβα επιβραδύνθηκαν σημαντικά σε πολλές περιοχές, καθώς τόσο οι επενδύσεις όσο και η κατανάλωση αποδυναμώθηκαν. Η κατάσταση συνεχίστηκε το 2023, επιδρώντας σημαντικά σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Δεδομένης της καθυστερημένης επίδρασης της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, εκτιμούμε ότι η ζήτηση χάλυβα θα ανακάμψει αργά στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2024. Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η ζήτηση χάλυβα θα αυξηθεί με μεγαλύτερο ρυθμό».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.