Η ναυτιλιακή κίνηση σε Αμαζόνιο και Ρήνο, «θύμα» της ξηρασίας

Η ναυτιλιακή κίνηση σε Αμαζόνιο και Ρήνο, «θύμα» της ξηρασίας

78
Η ναυτιλιακή κίνηση σε Αμαζόνιο και Ρήνο, «θύμα» της ξηρασίας

Τα απότοκα της κλιματικής αλλαγής καθίστανται ολοένα πιο φανερά τα τελευταία έτη, με την επιμένουσα ξηρασία να συνιστά τρανταχτό παράδειγμα. Τόσο το προηγούμενο έτος όσο και το 2023, ο ποταμός Ρήνος έχει βρεθεί στο επίκεντρο δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου, καθώς η στάθμη των υδάτων προκαλεί προβληματισμό. Πλέον, και ενώ οι προκλήσεις για την ενδοποτάμια ναυτιλιακή κίνηση στην Ευρώπη επιμένουν, αντίστοιχοι προβληματισμοί αναδύονται με επίκεντρο τη Νότια και Βόρεια Αμερική, και δη τον Αμαζόνιο και τον Μισισιπή.

Πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι μια φορτηγίδα που μετέφερε, μεταξύ άλλων, τρία φορτηγά βρίσκεται παρατημένη στον παραπόταμο Ρίο Νέγκρο του Αμαζονίου. Στην προκειμένη, όλα εκκίνησαν με μια προσάραξη τον περασμένο μήνα. Πλέον, το νερό αποτελεί παρελθόν στον Ρίο Νέγκρο και η φορτηγίδα μοιάζει σαν είναι παρατημένη σε κάποια έρημο.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η στάθμη των υδάτων στον Αμαζόνιο προκαλεί προβληματισμούς. Φορτηγίδες που άλλοτε απέπλεαν πλήρως έμφορτες μειώνουν τον όγκο εμπορευμάτων που μεταφέρουν προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος προσάραξής τους. Η συγκεκριμένη κατάσταση βάζει «φρένο» στις εξαγωγές χωρών της Νότιας Αμερικής και κρούει δυνατά τον κώδωνα της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι εξαγωγές εμπορευμάτων των Μεσοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ βρέθηκαν πρόσφατα υπό πίεση, δεδομένης της χαμηλής στάθμης υδάτων που κατεγράφη στις αρχές του περασμένου μήνα στον ποταμό Μισισιπή

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.