Μεταβλητότητα, ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό των VLGCs

Μεταβλητότητα, ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό των VLGCs

121
Μεταβλητότητα, ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό των VLGCs

Η έντονη μεταβλητότητα που διέπει τη ναυλαγορά των gas carriers, και δη εκείνων μεγαλύτερου μεγέθους, είναι χαρακτηριστική. Έπειτα από ένα εξαιρετικό ράλι διάρκειας ενός μήνα, από τα τέλη Αυγούστου έως και τέλη Σεπτεμβρίου, οι ναύλοι είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν $3 εκατ./μήνα για ένα VLGC μεταφορικής ικανότητας 84.000 κ.μ.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή ανετράπη σύντομα, με τους ναύλους να καταγράφουν σημαντική πτώση, όταν και μειώθηκαν κατά $2,2 εκατ./μήνα τις δύο εβδομάδες μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου. Πάντως, τα δεδομένα της Fearnleys στην πρόσφατη έκθεσή της για την εβδομάδα με πέρας την 11η Οκτωβρίου, καταδεικνύουν συνέχεια της καταγραφείσας μεταβλητότητας, καθώς οι ναύλοι αυξήθηκαν κατά $600.000/μήνα. Πλέον, ανέρχονται σε $3,6 εκατ./μήνα.

Την ίδια ώρα, η συγκεκριμένη μεταβλητότητα δεν είναι εξίσου εμφανής στα μικρότερα μεγέθη. Οι ναύλοι για τα LGCs και τα MGCs, μεταφορικής ικανότητας 60.000 κ.μ. και 38.000 κ.μ., δεν κατέγραψαν καμία ουσιαστική διαφορά την περασμένη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση, γεγονός που επιβεβαιώνει τις θετικές συνιστώσες που επικρατούν στους ναύλους των LPG carriers.

Παράλληλα, πτωτική είναι η πορεία που καταγράφουν οι ναύλοι των LNG carriers μεταφορικής ικανότητας περίπου 160.000 κ.μ., τόσο στη spot αγορά όσο και στα συμβόλαια χρονοναύλωσης ενός έτους. Πλέον, οι ναύλοι στη spot αγορά ανέρχονται σε $140.000/ημέρα ‒τόσο ανατολικά όσο και δυτικά του Σουέζ‒, ενώ στα συμβόλαια χρονοναύλωσης ενός έτους ανέρχονται σε $92.000/ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.