Το ντόμινο εξελίξεων γύρω από το Blue Horizon

Το ντόμινο εξελίξεων γύρω από το Blue Horizon

429
Το ντόμινο εξελίξεων γύρω από το Blue Horizon

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει τη λύπη και την αγανάκτηση όλων. Ο τραγικός θάνατος του Αντώνη Καργιώτη στον Πειραιά, κατά την προσπάθειά του να επιβιβαστεί στο πλοίο «Blue Horizon» με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης αποτέλεσε ένα συμβάν-καταλύτη καταιγιστικών εξελίξεων.

Οι ανακρίβειες στα πρώτα δημοσιεύματα

Τα πρώτα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του Αντώνη Καργιώτη στη θάλασσα. Χρειάστηκε να φτάσουν στο φως της δημοσιότητας βίντεο προκειμένου η αλήθεια να λάμψει. Ο 36χρονος άνδρας κατέληξε στα ύδατα μετά από διαπληκτισμό του με μέλη του πληρώματος του πλοίου, τα οποία προσπαθούσαν να αποτρέψουν την επιβίβασή του.

Ο Αντώνης Καργιώτης περισυνελέγη νεκρός από τη θαλάσσια περιοχή, με το μετέπειτα ιατροδικαστικό πόρισμα να καταδεικνύει τον πνιγμό ως αίτιο θανάτου.

Διώξεις ενάντια στους υπαίτιους

Μετά από έρευνα, στην εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν τέσσερα μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon». Διώξεις ασκήθηκαν και στους τέσσερις:

Στο ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου που φαίνεται στα βίντεο να απωθεί τον άτυχο 36χρονο, τον ύπαρχο, ασκήθηκε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος ασκήθηκε για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο, ενώ στον πλοίαρχο ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Διερεύνηση ευθυνών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά

Ανακοίνωση του ΥΝΑΝΠ την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, καθώς και ανάρτηση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σημειώνει ότι ακολουθώντας το πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε εντολή στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Παράλληλα, κατόπιν εντολής του υπουργού, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά και ο Διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Η αντίδραση της Attica Group

Από τις πρώτες στιγμές, η οικογένεια της Attica Group εμφανίστηκε συγκλονισμένη από το συμβάν. Η πρώτη σύντομη ανακοίνωση της εταιρείας την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου ανέφερε τα εξής: «Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στον λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος».

Σε άλλη ανακοίνωση της εταιρείας την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου γνωστοποιήθηκε πως έγινε δεκτή η παραίτηση του CEO της εταιρείας Σπύρου Πασχάλη.

Ακόμα, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, τα καθήκοντα του CEO έχει αναλάβει προσωρινά ο CFO της εταιρίας, κ. Παναγιώτης Δικαίος.

Η αντίδραση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Η πρώτη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας εστίασε στη θλίψη που προκάλεσε το συμβάν, με την ΠΝΟ να εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους φίλους του Αντώνη Καργιώτη.

Πέραν αυτού η ΠΝΟ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το αποτρόπαιο οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Ναυτικών, οι οποίοι διαθέτουν υψηλό επίπεδο ναυτοσύνης και εκπαίδευσης».

Παράλληλα, μετά από συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυτικών, η ΠΝΟ αποφάσισε πανελλαδική 24ωρη απεργία στα πλοία της ακτοπλοΐας για την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Το τελευταίο αντίο στον Αντώνη Καργιώτη

Το πρωί της Παρασκευής έφτασε στην Κρήτη η σορός του Αντώνη Καργιώτη. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας στον Άγιο Νικόλαο, τόπο καταγωγής και κατοικίας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.