Στα ύψη η κινεζική ζήτηση για θερμικό άνθρακα

Στα ύψη η κινεζική ζήτηση για θερμικό άνθρακα

50
Στα ύψη η κινεζική ζήτηση για θερμικό άνθρακα

Αύξηση αναμένεται να σημειώσουν οι κινεζικές τιμές θερμικού άνθρακα, καθώς το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς για το καύσιμο παραμένει υψηλό, λόγω της μειωμένης εγχώριας παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο δεδομένα της Kpler, 28,95 εκατ. τόνοι θερμικού άνθρακα εκτιμάται ότι εισήχθησαν σε κινεζικά λιμάνια τον Αύγουστο, περισσότεροι από τους 28,8 εκατ. τόνους που κατέφθασαν τον Ιούνιο, συνιστώντας παράλληλα τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Μάιο.

Οι κινεζικές εισαγωγές θερμικού άνθρακα αυξήθηκαν φέτος, καθώς η ζήτηση σημείωσε αύξηση, δεδομένου ότι η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε μείωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τον Μάρτιο, οι κινεζικές διά θαλάσσης εισαγωγές θερμικού άνθρακα ξεπερνούν τους 28 εκατ. τόνους, με μοναδική εξαίρεση τον Ιούνιο, οπότε ανήλθαν σε 27,63 εκατ., σύμφωνα με τα δεδομένα της Kpler. Αντίθετα, το 2022, οι θαλάσσιες εισαγωγές θερμικού άνθρακα ήταν χαμηλότερες από 20 εκατ. τόνους για οκτώ μήνες, με τον Νοέμβριο να αποτελεί τον μοναδικό μήνα κατά τον οποίο ανήλθαν σε 24 εκατ. τόνους.

Παράλληλα, η εγχώρια παραγωγή της Κίνας παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, φτάνοντας σε χαμηλό εννέα μηνών, στους 12,18 εκατ. τόνους τον Ιούλιο.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Κίνα επιστρέφει στην αγορά αυστραλιανού θερμικού άνθρακα, μετά τη λήξη των περιορισμών που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2020, λόγω πολιτικής διαμάχης με την Καμπέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.