Ψήφος εμπιστοσύνης της Shell σε ένα φιλόδοξο σύστημα δέσμευσης CO2

Ψήφος εμπιστοσύνης της Shell σε ένα φιλόδοξο σύστημα δέσμευσης CO2

61
Ψήφος εμπιστοσύνης της Shell σε ένα φιλόδοξο σύστημα δέσμευσης CO2

Ο ολλανδικός όμιλος βιώσιμων τεχνολογιών Value Group, ο οποίος αποτελείται από τις Value Maritime και Value Carbon, ανακοίνωσε ότι η Shell Ventures εντάχθηκε στην επενδυτική του βάση έχοντας ως στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης της στρατηγικής του ομίλου σχετικά με την ευρύτερη υιοθέτηση τεχνολογιών δέσμευσης και την αξιοποίησης διοξειδίου του άνθρακα από το ναυτιλιακό κλάδο.

Η Shell Ventures, ο επενδυτικός βραχίoνας της Shell, υποστηρίζει εταιρείες στις πρώιμες φάσεις της ανάπτυξής τους, παρέχοντας επενδύσεις που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων για τη μείωση των ανθρακικών εκπομπών και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Η Value Maritime έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει ένα από τα πρώτα στον κόσμο εμπορικά βιώσιμα υβριδικά συστήματα δέσμευσης CO2 αλλά και καθαρισμού καυσαερίων (Filtree). Το εν λόγω σύστημα αφαιρεί το θείο, τα βλαβερά σωματίδια και το CO2 από τα καυσαέρια των πλοίων, καθώς και τα υπολείμματα πετρελαίου αλλά και τα σωματίδια από το νερό πλύσης των πλοίων. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα Filtree υποστηρίζει τόσο τη μείωση των εκπομπών CO2 των πλοίων όσο και τη μείωση της μόλυνσης του θαλασσινού νερού.

Παράλληλα, το σύστημα διαθέτει μια ενσωματωμένη τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα η οποία επιτρέπει στα πλοία να αποθηκεύουν το CO2 που δεσμεύεται σε ειδικές μόνιμες δεξαμενές ή μεταφερόμενα containers, ώστε στη συνέχεια αυτό να μεταφέρεται σε ειδικές εγκαταστάσεις στα λιμάνια προκειμένου είτε να αποθηκευτεί μόνιμα σε άλλες τοποθεσίες είτε να αξιοποιηθεί σε άλλες εφαρμογές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.