Τα Capesizes στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Τα Capesizes στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

137
Τα Capesizes στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Οι αξίες των bulk carriers έχουν καταγράψει σημαντική πτώση εντός του 2023, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της VesselsValue, από την αρχή του έτους έχει πωληθεί σημαντικός αριθμός Capesize bulk carriers.

Στο επίκεντρο της ανάλυσης βρίσκονται οι πωλήσεις των Ιαπώνων πλοιοκτητών, οι οποίες έχουν σημειώσει άνοδο 20% σε ετήσια βάση εντός της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2023. Συγκεκριμένα, 12 Capesizes που ανήκαν σε Ιάπωνες πλοιοκτήτες έχουν πωληθεί, περίπου τα μισά εκ των οποίων διαθέτουν χωρητικότητα μεγαλύτερη των 200.000 dwt. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ηλικία των συγκεκριμένων πλοίων ανέρχεται σε 15 έτη, ενώ σχεδόν όλα ‒βάσει της VesselsValue‒ έχουν κατασκευαστεί στην Ιαπωνία.

Παράλληλα, οι πτωτικές τάσεις που καταγράφονται στις αξίες των bulk carriers, και δη των Capesizes ,οφείλονται στη στασιμότητα των ναύλων και στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις αναφορικά με την κινεζική ζήτηση, σύμφωνα με τη VesselsValue.

Είναι άξιο αναφοράς ότι οι αξίες των Capesize bulk carriers ηλικίας 15 ετών έχουν καταγράψει πτώση 5,8% από τις αρχές του έτους και έχουν διαμορφωθεί στα $18,52 εκατ. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021 που οι αξίες τους πέφτουν κάτω από το φράγμα των $19 εκατ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.