Η αγορά των bulk carriers στις συμπληγάδες της ξηρασίας

Η αγορά των bulk carriers στις συμπληγάδες της ξηρασίας

117
Η αγορά των bulk carriers στις συμπληγάδες της ξηρασίας

Πρόσφατη ανάλυση της BIMCO εστιάζει στις εξαγωγές σιτηρών των ΗΠΑ, που αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα σόγιας και καλαμποκιού, και ως εκ τούτου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι σοδειές σόγιας και καλαμποκιού του 2022 επηρεάστηκαν από την ξηρασία, καθώς μειώθηκαν κατά 4% και 9% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.

Παρόλο που η μείωση του όγκου εξαγωγών αμερικανικής σόγιας αντισταθμίστηκε εν μέρει από την εντυπωσιακή συγκομιδή στη Βραζιλία, η αντικατάσταση του αμερικανικού καλαμποκιού στην αλυσίδα εφοδιασμού αποδείχθηκε πιο δύσκολη. Η συγκομιδή καλαμποκιού της Αργεντινής το 2023 έχει επίσης επηρεαστεί από την ξηρασία, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία περιόρισε τόσο το μέγεθος της συγκομιδής της χώρας όσο και τη δυνατότητα εξαγωγών.

Ο ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO, Filipe Gouveia, τόνισε μεταξύ άλλων τη μείωση των spot ναύλων στα Panamaxes τους πρώτους επτά μήνες του 2023, ως απόρροια της μείωσης 4% που κατέγραψαν οι παγκόσμιες εξαγωγές σιτηρών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 23% των φορτίων των εν λόγω πλοίων. Ο Gouveia εκτιμά ότι οι εξαγωγές σιτηρών των ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 15% φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης του Baltic Exchange για τα Panamaxes βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα μέχρι στιγμής τον Ιούλιο, γεγονός που σηματοδοτεί τον χειρότερο Ιούλιο για τα κέρδη των Panamaxes, από το 2016. Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένης της αυξημένης βραζιλιάνικης συγκομιδής καλαμποκιού, οι ναύλοι θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο.

Επιπλέον, το USDA εκτιμά αύξηση του όγκου κατά 1% και 12% σε ετήσια βάση για τις σοδειές σόγιας και καλαμποκιού το Q4 του 2023 αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος για τα αμερικανικά σιτηρά παραμένει, εάν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιμείνουν.

Τέλος, ο Gouveia υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι αμερικανικές εξαγωγές σιτηρών θα μπορούσαν να σημειώσουν αύξηση της τάξης του 12% το 2024, χάρη στην ανάκαμψη των εξαγωγών καλαμποκιού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.