Γιατί επιμένει ο καύσωνας; Μια επιστημονική απάντηση

Γιατί επιμένει ο καύσωνας; Μια επιστημονική απάντηση

399
Γιατί επιμένει ο καύσωνας; Μια επιστημονική απάντηση

Δέκα ημέρες φαίνεται ότι θα κρατήσει τελικά αυτή η ασυνήθιστη κατάσταση με τις υψηλές και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Γιατί όμως κρατά τόσο μεγάλο διάστημα αυτή η περίεργη συνθήκη; Ρωτήσαμε τον μετεωρολόγο Νίκο Μαζαράκη ο οποίος και μας εξηγεί:

«Αυτός ο καύσωνας πράγματι είναι διαφορετικός από τους συνηθισμένους. Οι καύσωνες στη χώρα μας συνήθως διαρκούν 2-4 ημέρες. Είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας ενός χαμηλού ή καλύτερα μίας «λίμνης» ψυχρού αέρα στη μέση ατμόσφαιρα στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (Κόλπος Λεόντων, Ισπανία ή Ιταλία), η οποία γίνεται η αιτία οι άνεμοι στα ανώτερα στρώματα να στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι μεταφέρουν θερμό αέρα από την Αφρική προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα και να έχουμε καύσωνα. Μετά όμως από λίγες ημέρες η ψυχρή λίμνη που ανέφερα πριν, κινούμενη βασανιστικά αργά ανατολικότερα, σπρώχνει τις πολύ θερμές αέριες μάζες προς την Τουρκία και η θερμοκρασία επανέρχεται στα κανονικά για την εποχή. Οι άνεμοι τότε στρέφονται πάνω ψηλά σε βορειοδυτικούς και η διάδοχη κατάσταση χαρακτηρίζεται από καταιγίδες και γενικά αστάθεια κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές τις θερμές ώρες της ημέρας».

»Η ανωμαλία που χαρακτηρίζει το φετινό καύσωνα είναι ότι αυτή η διάταξη δεν υπάρχει. Εάν δείτε τον χάρτη από το αστεροσκοπείο, όλη η Μεσόγειος από άκρη σε άκρη καλύπτεται από εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν οι άνεμοι στραφούν σε δυτικούς ή ελαφρά βορειοδυτικούς, πάλι θερμός αέρας θα έρθει. Μπορεί το μελτέμι να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία από την Κυριακή έως και την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά με μεγάλη πλέον πιθανότητα ένα δεύτερο θερμό «χαστούκι» μας περιμένει την ερχόμενη Πέμπτη με διάρκεια αυτή τη φορά 4 ημερών. Κοντολογίς, για πιθανή επιστροφή σε ανεκτά θερμοκρασιακά επίπεδα, κάτω των 36-37 βαθμών, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές ημέρες ακόμα, μετά από τις 23/7».

»Πρωτοφανής κατάσταση; Προφανώς όχι. Έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν. Όσο όμως ο άνθρωπος συνεχίζει να γεμίζει την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα, το ασυνήθιστο θα γίνεται ολοένα και πιο φυσιολογικό».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.