Νωχελικός ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης της ζήτησης για containerships

Νωχελικός ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης της ζήτησης για containerships

56
Νωχελικός ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης της ζήτησης για containerships
Φωτό αρχείου

Η αγορά των containerships αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, γεγονός που διαφαίνεται να οφείλεται στην αποδυναμωμένη ζήτηση για μεταφορά εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, παρότι η ζήτηση για containerships κατέγραψε άνοδο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, παραμένει σε κατά 50-70% χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2022, όπως υπογραμμίζεται σε πρόσφατη έκθεση της ViaMar.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το μέλλον, η ανάλυση υποδεικνύει ότι ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης της ζήτησης θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 1,4% την περίοδο 2023-2026. Ωστόσο, προβλέπει μείωση του ρυθμού αύξησης το 2027.

Παράλληλα, λόγω της μείωσης της συμφόρησης που επικρατούσε στην αγορά των containerships τα προηγούμενα έτη, οι ναύλοι κατέγραψαν απότομη μείωση και αναμένεται ότι το 2024 θα διαμορφωθούν στα χαμηλότερα επίπεδά τους μέχρι στιγμής, προτού αυξηθούν έως έναν βαθμό, καθώς ένα μέρος των οικονομικών προκλήσεων θα έχει αντιμετωπιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα διάλυσης παρέμειναν σταθερά, κατά τη διάρκεια της ισχυρής αγοράς, αλλά η ViaMar αναμένει ότι θα αυξηθούν στο μέλλον.

Τέλος, η δραστηριότητα στις νέες παραγγελίες έχει καταγράψει σημαντική μείωση: ο όγκος των παραγγελιών που τοποθετήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2023 ανήλθε σε περίπου το 1/3 εκείνων που τοποθετήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2022. Πέραν αυτού, τα συγκεκριμένα επίπεδα είναι ιδιαίτερα χαμηλότερα έναντι εκείνων του 2021, οπότε και εκκίνησε το ράλι τοποθέτησης παραγγελιών, που με τη σειρά του οδήγησε στην εκτόξευση των αξιών των νεότευκτων containerships.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.