Πώς και γιατί η ενεργειακή κρίση αποτέλεσε ούριο άνεμο για την Trafigura

Πώς και γιατί η ενεργειακή κρίση αποτέλεσε ούριο άνεμο για την Trafigura

140
Πώς και γιατί η ενεργειακή κρίση αποτέλεσε ούριο άνεμο για την Trafigura

Η εταιρεία Trafigura ανακοίνωσε κέρδη ύψους $5,5 δισ. κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού της έτους. Η Trafigura δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει καταγράψει τόσο υψηλά κέρδη, καθώς και άλλοι commodity traders σημείωσαν παρόμοια βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη λόγω της ενεργειακής κρίσης, η οποία οδήγησε σε αύξηση των τιμών βασικών εμπορευμάτων.

Η Trafigura διένειμε επίσης μέρισμα ρεκόρ της τάξης των $3 δισ. σε περίπου 1.200 μετόχους της εταιρείας, συγκριτικά με τα $1,7 δισ. του προηγούμενου έτους.

«Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι απαραίτητες για την αλυσίδα εφοδιασμού και αποτελούμε βασική παράμετρο για την ασφάλειά της», αναφέρει ο CFO της εταιρείας, Christophe Salmon.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε στα $17,5 δισ. στα τέλη Μαρτίου, από $14,9 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.

Πάντως, τα υψηλά κέρδη της Trafigura φαίνεται να μετριάζουν το «πλήγμα» των $600 εκατ., απόρροια μιας «συστηματικής απάτης», επικεφαλής της οποίας ήταν Ινδός μεγιστάνας. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον κλάδο.

Τέλος, ο κ. Salmon προβλέπει ότι οι συνθήκες της αγοράς θα ομαλοποιηθούν και ως εκ τούτου τα κέρδη της εταιρείας θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.