INTERCARGO: Παγκόσμια και καθολική η προσπάθεια απανθρακοποίησης

INTERCARGO: Παγκόσμια και καθολική η προσπάθεια απανθρακοποίησης

57
INTERCARGO: Παγκόσμια και καθολική η προσπάθεια απανθρακοποίησης

H ναυτιλία αποτελεί μια παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία και ως εκ τούτου μόνο ο ΙΜΟ, ως παγκόσμιος νομοθέτης, μπορεί να παράσχει ισότιμους όρους ανταγωνισμού που απαιτούνται γι’ αυτόν τον ποικιλόμορφο κλάδο και όλα τα έθνη που εξυπηρετεί, σημειώνει με ανακοίνωσή της η INTERCARGO.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση της INTERCARGO τονίζεται ότι, ακόμη και ο ΙΜΟ, όντας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μη δημιουργεί νομοθεσίες που θέτουν τη ναυτιλία σε απομόνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Φαφαλιός υπογραμμίζει τον ρόλο των πλοιοκτητών, διαχειριστών, παραγωγών καυσίμων, ναυλωτών, ιδιοκτητών φορτίων, λιμένων και φορτωτών για τις σύγχρονες προκλήσεις του dry bulk shipping. «Η ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου, η οποία είναι ήδη ένας από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μεταφοράς χύδην φορτίων, επιθυμεί την απανθρακοποίησή της. Ωστόσο, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι μας», σχολιάζει ο κ. Φαφαλιός.

Η απανθρακοποίηση ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια των εξαμηνιαίων συναντήσεων της INTERCARGO που πραγματοποιήθηκαν στο Ντουμπάι στις 25-26 Μαΐου 2023. Τα μέλη συζήτησαν μια σειρά από βασικά ζητήματα του κλάδου, όπως είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, η ανάλυση του κύκλου ζωής των καυσίμων, η εφαρμογή των νέων διεθνών και περιφερειακών κανονισμών, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.