Ύστατη προσπάθεια για τη «διάσωση» της συμφωνίας των σιτηρών

Ύστατη προσπάθεια για τη «διάσωση» της συμφωνίας των σιτηρών

40
Ύστατη προσπάθεια για τη «διάσωση» της συμφωνίας των σιτηρών

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ετοιμάσει νέα πρόταση, η οποία θα επιτρέψει τις εξαγωγές ρωσικής αμμωνίας μέσω της Ουκρανίας, την πιο πρόσφατη προσπάθεια του ΟΗΕ να «διασώσει» τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Ειδικότερα, παρότι η Ρωσία συμφώνησε τον Μάιο την επέκταση της συμφωνίας για ακόμη δύο μήνες, σημείωσε ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία, εκτός και αν ξεπεραστούν τα εμπόδια που περιορίζουν τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία δεν έχει δώσει κάποια απάντηση στην πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία Ουκρανία και Τουρκία φαίνεται να είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν.

Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι, από τα μέσα Απριλίου, η Ρωσία έχει περιορίσει δίχως αιτία τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Από πλευράς της, η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες και αντιθέτως κάλεσε τις χώρες να φροντίσουν για τη διέλευση ρωσικής αμμωνίας από το ουκρανικό λιμάνι Pivdennyi.

Σε κάθε περίπτωση, το Reuters επικαλείται δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων πως το Κίεβο θα απαιτήσει εγγυήσεις για την ομαλή συνέχιση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από λιμένες της Μαύρης Θάλασσας, εφόσον επιτραπεί η διέλευση της ρωσικής αμμωνίας από την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η Ουκρανία φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης πίεσης προκειμένου να συμπεριληφθούν περισσότερα λιμάνια και εμπορεύματα στη συμφωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.