Ο ναυτιλιακός γίγαντας που αναδύθηκε μέσα από το ρωσικό πετρέλαιο

Ο ναυτιλιακός γίγαντας που αναδύθηκε μέσα από το ρωσικό πετρέλαιο

4155
Ο ναυτιλιακός γίγαντας που αναδύθηκε μέσα από το ρωσικό πετρέλαιο

Οι κυρώσεις στη Ρωσία, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, πυροδότησαν δομικές αλλαγές στο θαλάσσιο εμπόριο πετρελαίου. Πολλές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που παρουσιάστηκε και εστίασαν στη μεταφορά ρωσικών φορτίων. Μία από αυτές, η ινδική Gatik Ship Management, σημείωσε εκρηκτική ανάπτυξη και πλέον συνιστά έναν γίγαντα της αγοράς δεξαμενόπλοιων.

Η ιστορία της Gatik Ship Management ξεκινά το 2021, οπότε και διέθετε στόλο δύο chemical tankers. Μέσα σε 18 μήνες, ο στόλος της γιγαντώθηκε και πλέον η εταιρεία διαχειρίζεται στόλο 58 πλοίων που, σύμφωνα με δεδομένα της VesselsValue ‒τα οποία επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times‒ έχει αθροιστική αξία $1,6 δισ.

Πολλά στοιχεία που αφορούν την εταιρεία είναι δυσεύρετα, συνεπώς λίγοι γνωρίζουν ποιος ή ποιοι βρίσκονται στην κεφαλή της. Ωστόσο, αναλυτές και κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της Gatik και του μεγαλύτερου πελάτη της, δηλαδή του ρωσικού γίγαντα πετρελαίου Rosneft.

Σύμφωνα με δεδομένα της Kpler, σημειώνουν οι Financial Times, η Gatik έχει μεταφέρει τουλάχιστον 83 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών, επίπεδα που επαρκούν ενδεικτικά για την κάλυψη της ζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου για περισσότερο από δύο μήνες. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά έχουν προέλθει από τη Rosneft. Συνολικά, από το πετρέλαιο το οποίο μεταφέρει με τα πλοία της η εταιρεία, το 78% είναι ρωσικό.

Η Gatik είναι στο γκρουπ των λίγων εταιρειών που διαθέτουν στόλο δεξαμενόπλοιων ο οποίος ξεπερνά τα 50 πλοία, αναφέρουν οι Financial Times. Στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται και πολλές ακόμη γνωστές εταιρείες, όπως η Minerva Marine και η Euronav.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.