Οι εξαγωγές της Ινδονησίας, αιχμή του δόρατος για Panamaxes, Supramaxes

Οι εξαγωγές της Ινδονησίας, αιχμή του δόρατος για Panamaxes, Supramaxes

129
Οι εξαγωγές της Ινδονησίας, αιχμή του δόρατος για Panamaxes, Supramaxes

Σημαντική άνοδο καταγράφουν φέτος οι εξαγωγές άνθρακα της Ινδονησίας, απόρροια κυρίως της ανάκαμψης της Κίνας και της υψηλής ζήτησης για ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, οι διά θαλάσσης εξαγωγές άνθρακα της Ινδονησίας στην Κίνα κατέγραψαν αύξηση 65% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με δεδομένα της BIMCO. Η επιστροφή της Κίνας στην οικονομική δραστηριότητα έδωσε φτερά στις εξαγωγές της Ινδονησίας, για τις οποίες φέτος δεν υπήρξε κάποιος περιορισμός, όπως συνέβη τον Ιανουάριο του 2022.

«Η άνοδος των εξαγωγών άνθρακα παρέχει στήριξη στους ναύλους των Panamaxes και των Supramaxes, τα οποία μεταφέρουν το 85% του ινδονησιακού άνθρακα. Τα earnings και για τα δύο segments παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. αλλά έχουν εξασθενήσει σημαντικά συγκριτικά με το 2022», ανέφερε ο Filipe Gouveia, ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO. Μάλιστα οι εξαγωγές άνθρακα της Ινδονησίας αντιπροσωπεύουν το 19% και το 11% των φορτίων που μεταφέρουν συνολικά τα Panamaxes και τα Supramaxes αντίστοιχα.

Υψηλότερη ζήτηση για τον άνθρακα της Ινδονησίας καταγράφουν επίσης μικρότερες οικονομίες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας. Η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί εντύπωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2022.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση της BIMCO είναι ότι η Ινδία, αν και δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα της Ινδονησίας, έχει μειώσει τις εισαγωγές της μέχρι στιγμής φέτος, και αυτό λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από τη Ρωσία. Δεδομένου ότι η απόσταση Ρωσίας-Ινδίας είναι διπλάσια έναντι αυτής μεταξύ Ινδονησίας-Ινδίας, τα bulk carriers ταξιδεύουν περισσότερο.

Τέλος, ο κ. Gouveia υπογραμμίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ινδία εκτοξεύουν τη ζήτηση για ηλεκτροπαραγωγή, και ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει, Κίνα και Ινδία θα αποτελέσουν σταθερούς πυλώνες ζήτησης για τον άνθρακα της Ινδονησίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.