ΝΕΕ: Ανησυχία για τη βιοποικιλότητα των ωκεανών και τη ναυσιπλοΐα

ΝΕΕ: Ανησυχία για τη βιοποικιλότητα των ωκεανών και τη ναυσιπλοΐα

59
ΝΕΕ: Ανησυχία για τη βιοποικιλότητα των ωκεανών και τη ναυσιπλοΐα

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και δη εκείνες στη βιοποικιλότητα των ωκεανών, γνωστοποίησε μέσω σχετικής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Παρακάτω ακολουθεί η σχετική ανάρτηση: «Δύο από τα μεγαλύτερα παγόβουνα στον κόσμο αποκολλήθηκαν εντός του Ιανουαρίου από την Ανταρκτική και παρακολουθούνται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

»Το παγόβουνο Α81 έχει έκταση περίπου 1.600 τ.χλμ., όσο δηλαδή και η έκταση του Λονδίνου, ενώ το παγόβουνο A76a έχει έκταση περίπου 3.600 τ.χλμ., παρόμοια δηλαδή με ολόκληρη την Κορνουάλη, και αποτελεί ‒όπως όλα δείχνουν‒ το μεγαλύτερο πλωτό παγόβουνο στον πλανήτη.

»Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παγόβουνο A76a κατευθύνεται προς το άνοιγμα μεταξύ των βρετανικών υπερπόντιων εδαφών των Φόκλαντ και της Νότιας Γεωργίας».

»Σημειώνεται πως, καθώς τα γιγάντια παγόβουνα λιώνουν, διοχετεύουν τεράστιους όγκους γλυκού νερού στη θάλασσα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους θαλάσσιους οργανισμούς, στον τοπικό πληθυσμό και στην άγρια ζωή, καθώς και στη ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα, ένα επιπλέον μείζον θέμα που πηγάζει από την άνοδο της θερμοκρασίας αφορά τη βιοποικιλότητα των υδάτων, και δη τους κοραλλιογενείς υφάλους. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει: «Εάν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2°C, περίπου το 99% των κοραλλιογενών υφάλων θα εξαφανιστεί».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η βιοποικιλότητα των υδάτων θα προστατευτεί πλήρως εφόσον επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας στον 1,5°C. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου το 70-90% των κοραλλιογενών υφάλων βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.