Η Κίνα αίρει το εμπάργκο στον αυστραλιανό άνθρακα: Νέα πνοή στη ζήτηση...

Η Κίνα αίρει το εμπάργκο στον αυστραλιανό άνθρακα: Νέα πνοή στη ζήτηση για bulkers

320
Η Κίνα αίρει το εμπάργκο στον αυστραλιανό άνθρακα: Νέα πνοή στη ζήτηση για bulkers

Τέλος στο ανεπίσημο εμπάργκο στις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα έβαλε η Κίνα, μετά το πράσινο φως που άναψε σε όλες τις κινεζικές εταιρείες οι οποίες πλέον μπορούν να αγοράζουν άνθρακα χωρίς περιορισμούς από την Αυστραλία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στον χρόνο, η εν λόγω άδεια είχε δοθεί σε μόλις τέσσερις εταιρείες οι οποίες από τον Φεβρουάριο ξεκίνησαν να δέχονται φορτία διά θαλάσσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Bloomberg κύκλοι της αγοράς, η εν λόγω εξέλιξη μεταφράζεται σε κινεζικές εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα που μπορούν να ξεπεράσουν τους 1 εκατ. τόνους μόνο το α’ μισό του Μαρτίου. Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή άνθρακα και οι εισαγωγές της πέρσι ξεπέρασαν τους 290 εκατ. τόνους.

Η άρση του εμπάργκο θα δώσει νέα πνοή στη ζήτηση για bulk carriers, ιδιαίτερα εκείνων μεγαλύτερης χωρητικότητας. Το 2019, τη χρονιά δηλαδή πριν το εμπάργκο, η Αυστραλία εξήγαγε 91,8 εκατ. τόνους άνθρακα στην Κίνα με το 48,5% του όγκου αυτού να μεταφέρεται με Capesizes και το 30,1% με Post Panamaxes, σύμφωνα με δεδομένα της Signal Ocean.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.