Πώς η Credit Suisse οδηγήθηκε στην κρίση και ποιος ο αντίκτυπος στη...

Πώς η Credit Suisse οδηγήθηκε στην κρίση και ποιος ο αντίκτυπος στη ναυτιλία

946
Πώς η Credit Suisse οδηγήθηκε στην κρίση και ποιος ο αντίκτυπος στη ναυτιλία

Mνήμες 2008 ξυπνούν στην παγκόσμια οικονομία τόσο η πρόσφατη κατάρρευση μικρομεσαίων τραπεζών των ΗΠΑ όπως επίσης και η κρίση που χτύπησε πρόσφατα τον ελβετικό γίγαντα Crédit Suisse.

Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν πετώντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην  Crédit Suisse, κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο χθες Τετάρτη και έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο -24,24%. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως δανείσθηκε ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

Ήταν η πρώτη φορά που ανακοινώθηκε η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008.

Τι οδήγησε στην κατάρρευση της μετοχής της ελβετικής τράπεζας 

Μια σειρά από σκάνδαλα επί πολλά έτη, αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης, ζημίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια στρατηγική στερούμενη ενθουσιασμού είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη χαώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η ελβετική τράπεζα, που μετρά 167 χρόνια ζωής.

Το ξεπούλημα στις μετοχές της Credit Suisse ξεκίνησε το 2021 και πυροδοτήθηκε από ζημίες που σχετίζονταν με την κατάρρευση του επενδυτικού κεφαλαίου Archegos και της Greensill Capital.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Αντόνιο Όρτα-Οσόριο παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου επειδή παραβίασε τους κανόνες για την COVID-19, οκτώ μόλις μήνες αφού προσελήφθη για να αποκαταστήσει τα πράγματα στην τράπεζα που αντιμετώπιζε προβλήματα.

Τον Ιούλιο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε αναδιαρθρώσεις, ο Ούλριχ Κέρνερ, παρουσίασε μια στρατηγική αναθεώρηση -αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους επενδυτές.

Οι αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη κατάρρευση της τράπεζας το φθινόπωρο είχαν ως αποτέλεσμα πελάτες της να την εγκαταλείψουν.

Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι πελάτες είχαν αποσύρει κεφάλαια 110 δισεκ. ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο ενώ η τράπεζα υπέστη τη χειρότερη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση ετήσια ζημία της ύψους 7,29 δισεκ. ελβετικών φράγκων. Χθες, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο βασικός υποστηρικτής της τράπεζας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στη Credit Suisse, καθώς έχει ρυθμιστικούς περιορισμούς, ενώ ανέφερε ότι θεωρεί ικανοποιητικό το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Η μετοχή της έχει χάσει 75% κατά το περασμένο έτος.

Τι μέτρα πρέπει να λάβει για να καθησυχάσει τους επενδυτές 

Η εξασφάλιση της στήριξης στρατηγικών επενδυτών θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς. Μεταξύ των επενδυτών της βρίσκονται η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ και ο σαουδαραβικός όμιλος Oyalan Group.

Η αποεπένδυση από διάφορα περιουσιακά στοιχεία είναι μια επιλογή, καθώς η Credit Suisse κατέχει δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ποσοστό στην SIX Group, την εταιρία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

Πόσο σημαντική είναι η Credit Suisse

Η τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο διαχειριστών πλούτου και είναι μία από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως συστημικά σημαντικές, των οποίων η κατάρρευση που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Credit Suisse έχει μια τοπική ελβετική τράπεζα, καθώς και δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου, επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Στα τέλη του 2021 απασχολούσε πάνω από 50.000 εργαζομένους και διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,6 τρισ. ελβετικών φράγκων. Διαθέτει πάνω από 150 γραφεία σε περίπου 50 χώρες.

Την ίδια ώρα η ελβετική τράπεζα έχει μεγάλη έκθεση στη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Petrofin, η Credit Suisse το 2021 για δέκατη έβδομη συνεχή χρονιά αποτέλεσε τον κορυφαίο χρηματοδότη της ελληνόκτητης ναυτιλίας με το χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται σε $5,6 δισ. Ενδεχόμενη κρίση της ελβετικής τράπεζες θα μπορούσε να πονοκεφαλιάσει τη ναυτιλία, της οποίας οι πηγές χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί σημαντικά. Υπό το πρίσμα αυτό, ναυτιλιακές εταιρείες ενδέχεται να κάνουν άνοιγμα σε άλλες μορφές χρηματοδότησης που όμως έχουν πολύ υψηλότερο επιτοκιακό κόστος. Ακόμη και στην περίπτωση που αποφευχθεί η κρίση και η Credit Suisse ανταπεξέλθει επιτυχώς στους κραδασμούς, το σενάριο μείωσης της έκθεσής της στη ναυτιλία δεν θα πρέπει να απορριφθεί, καθώς οι τράπεζες όταν είναι σε κρίση εστιάζουν περισσότερο σε τομείς χαμηλότερου κινδύνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.