Στο Ιράν το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον πλανήτη

Στο Ιράν το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον πλανήτη

367
Στο Ιράν το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον πλανήτη

Σημαντικά αποθέματα λιθίου φαίνεται πως ανακάλυψε το Ιράν, γεγονός που, εφόσον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αναβαθμίζει περαιτέρω τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας της Μέσης Ανατολής.

Το λίθιο, το οποίο συχνά αποκαλείται «λευκός χρυσός», θεωρείται το «καύσιμο» της ενεργειακής μετάβασης λόγω του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει στην κατασκευή των μπαταριών. Δημοσίευμα του CNBC αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις της Τεχεράνης κάνουν λόγο για αποθέματα που αγγίζουν τους 8,5 εκατ. τόνους. Εάν η εκτίμηση αυτή αποδειχτεί ακριβής, τα αποθέματα του Ιράν είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στον πλανήτη, μετά από εκείνα της Κίνας (9,2 εκατ. τόνοι).

Η σημαντικότητα του λιθίου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα που, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει σε επίλυση του αδιεξόδου μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ιράν βρίσκεται επί σειρά ετών στο αμερικανικό στόχαστρο, γεγονός που δεν έχει μεταβληθεί μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λόγω της υποστήριξης του Ιράν στη Ρωσία, αλλά και εξαιτίας της συστηματικής καταπάτησης των γυναικείων δικαιωμάτων στο κράτος της Μέσης Ανατολής.

Μια επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές, υπό τα νέα δεδομένα, θα προσφέρει οφέλη τόσο για τη βιομηχανία του πετρελαίου ‒καθώς επί του παρόντος το ιρανικό πετρέλαιο συνιστά απαγορευμένο καρπό‒ όσο και για τον τομέα της τεχνολογίας, καθώς το λίθιο θεωρείται κρίσιμο για την επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.