Η πολυαναμενόμενη δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΝΕΜΟΣ και το αίτημα αγωνίας των Δυτικών...

Η πολυαναμενόμενη δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΝΕΜΟΣ και το αίτημα αγωνίας των Δυτικών Κυκλάδων

1132
Η πολυαναμενόμενη δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΝΕΜΟΣ και το αίτημα αγωνίας των Δυτικών Κυκλάδων

Σε στάση αναμονής -αλλά και εν μέσω ενός αισθήματος αυξανόμενης αγωνίας- βρίσκονται οι τοπικές κοινότητες των δυτικών Κυκλάδων για την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας ως προς τη δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΝΕΜΟΣ, υπό τη διαχείριση της AEGEAN SEA LINES ΝΕ, συμφερόντων του Ομίλου Ευγενίδη.

Σε επιστολή μάλιστα των δημάρχων Σίφνου, Μήλου και Σερίφου που προσυπογράφουν 5 σημαντικά τοπικά σωματεία και ενώσεις επαγγελματιών των νησιών προς τον υπουργό και τους δυο γενικούς γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, τονίζεται έντονα η «απόλυτη ανάγκη για την άμεση αποδοχή του αιτήματος (της εταιρείας AEGEAN SEA LINES ΝΕ) ώστε να λυθεί οριστικά το ακτοπλοϊκό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας με τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων». Στην επιστολή των δημάρχων Σίφνου, Μαρίας Ναδάλη, Μήλου Μανώλη Μικέλη και Σερίφου Κώστα Ρεβίνθη, που ήδη έχει γίνει πρωτοσέλιδη είδηση στα ΜΜΕ αλλά και στο διαδίκτυο, αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς η αγωνία για την καθυστέρηση της τελικής απόφασης των αρμοδίων για τη δρομολόγηση του συγκεκριμένου επιβατηγού πλοίου.

Οι υπογράφοντες δήμαρχοι και πρόεδροι των τοπικών φορέων, με μία φωνή συμπληρώνουν ότι: «Τα τελευταία χρόνια στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων υπάρχει μόνο ένα συμβατικό πλοίο, το Ε/Γ-Ο/Γ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, το οποίο πράγματι εξυπηρετεί τα νησιά μας με συνέπεια και υπευθυνότητα, όμως δεν επαρκεί, αφού ολόκληρο το χρόνο, όπως γνωρίζετε, οι πληρότητες του garage του αγγίζουν το 100% σε κάθε δρομολόγιο, ενώ το καλοκαίρι είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση των επιβατών και των οχημάτων […] Με τη δρομολόγηση αυτού του μεγέθους πλοίο, όπως το ΑΝΕΜΟΣ, και με το πρόγραμμα δρομολογίων που κατατέθηκε, λύνεται σε απόλυτο βαθμό το παραπάνω πρόβλημα, ενώ παράλληλα τα νησιά μας θα αποκτήσουν καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά, σχεδόν όλο το χρόνο». Οι τοπικοί φορείς υποστηρίζουν μάλιστα ότι η καθημερινή σύνδεση θα αποτελέσει φιλί ζωής για τους κατοίκους που συχνά συναντούν προβλήματα στην άμεση και απρόσκοπτη μεταφορά τους προς Αθήνα, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν θέματα υγείας, εργασίας αλλά και τροφοδοσίας των επιχειρήσεών τους. Ειδικά σε περίπτωση βλάβης του ενός και μόνο συμβατικού Ε/Γ- Ο/Χ οξύνονται τα προβλήματα στη συνδεσιμότητα μεταξύ των νησιών αλλά και με την Αττική, προκαλώντας αισθήματα αγωνίας αλλά και μια αίσθηση απομόνωσης στους νησιώτες κατοίκους.

Οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των φορέων εστιάζονται επίσης στη διαχειρίστρια εταιρεία που δρομολογεί το πλοίο, στο οποίο ύψωσε με υπερηφάνεια τη γαλανόλευκη, σε μια περίοδο συρρίκνωσης του ελληνικού νηολογίου. Η επιστολή αναφέρει ότι «στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την επιχειρηματική απόφαση του Ομίλου Ευγενίδη, που ανέκαθεν στηρίζει ποικιλοτρόπως τα νησιά μας προσφέροντας την αρωγή του σε πολλούς τομείς (παιδεία, υγεία κ.ά), ενώ παράλληλα στον τομέα της ακτοπλοΐας έχει επιδείξει συνέπεια, υπευθυνότητα και υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, σύμφωνα με πολλούς γνώστες των θεμάτων της ακτοπλοΐας και του τουρισμού δεν πρέπει να αναβάλλουν άλλο την απόφασή τους. Ειδικά σε μια περίοδο εύφλεκτη για τις πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες του τόπου, οι πολιτικά υπεύθυνοι που θα δώσουν το πολυαναμενόμενο πράσινο φως θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του οράματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για διαφάνεια, εξωστρέφεια και ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να μην παρατηρούνται μονοπώλια ή ολιγοπώλια που προκαλούν στρεβλώσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Εκτός από τους 3 δημάρχους την επιστολή-έκκληση προς των υπουργό υπογράφουν οι πρόεδροι του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου, του Συλλόγου Επαγγελματιών & Εμπόρων Σίφνου, του Σωματείου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων  Δωματίων Μήλου, του Σωματείου Ξενοδόχων Μήλου και του Σύνδεσμο Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Μήλου, της πλειοψηφία δηλαδή των φορέων εκπροσώπησης των δυναμικότερων επιχειρηματικών κλάδων ανάπτυξης των τριών νησιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.