Η κινεζική «δίψα» για LNG, κίνδυνος για την αγορά ενέργειας;

Η κινεζική «δίψα» για LNG, κίνδυνος για την αγορά ενέργειας;

90
Η κινεζική «δίψα» για LNG, κίνδυνος για την αγορά ενέργειας;

Αυξημένες διαφαίνονται οι ενεργειακές ανάγκες της Κίνας βραχυπρόθεσμα, και δη το ερχόμενο καλοκαίρι, γεγονός που προκαλεί ανησυχία με επίκεντρο τις λεπτές ισορροπίες στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα του Bloomberg εστιάζει σε ένα ενδεχόμενο νέο παιχνίδι τιμών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, καθώς η περιορισμένη προσφορά LNG θα οδηγήσει σε «σύγκρουση» Κίνας και Ευρώπης για την απόκτησή του.

Το Πεκίνο έχει ως στόχο την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, καθώς εισέρχεται σε μια περίοδο που η πολιτική μηδενικής ανοχής ενάντια στην πανδημία συνιστά παρελθόν. Συνεπώς, αναλυτές και κύκλοι της αγοράς προβλέπουν άνοδο των εισαγωγών LNG της Κίνας, η οποία άλλωστε αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα του ορυκτού καυσίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ισορροπίες της αγοράς ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Η Ευρώπη, έχοντας «ανταλλάξει» την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο με μία εξάρτηση από φορτία LNG, στηρίζεται στις θαλάσσιες μεταφορές για την κάλυψη των αναγκών της. Ωστόσο, επί του παρόντος, η αγορά χαρακτηρίζεται από έλλειμμα προσφοράς έναντι της ζήτησης. Υπό το πρίσμα αυτό, φαινόμενα σημαντικής αύξησης των τιμών LNG εντός του έτους φαντάζουν ιδιαίτερα πιθανά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.