Η Grimaldi «χτίζει» στόλο πλοίων κατανάλωσης αμμωνίας

Η Grimaldi «χτίζει» στόλο πλοίων κατανάλωσης αμμωνίας

72
Η Grimaldi «χτίζει» στόλο πλοίων κατανάλωσης αμμωνίας

Ο ιταλικός ναυτιλιακός γίγαντας Grimaldi, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2022 υπέγραψε συμβόλαιο με το κινεζικό ναυπηγείο China Merchants Heavy Industries Jiangsu για την κατασκευή πέντε πλοίων μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών (PCTCs), τα οποία θα είναι προετοιμασμένα για μελλοντική χρήση καυσίμου αμμωνίας, αποφάσισε να κάνει χρήση του δικαιώματος επέκτασης της αρχικής παραγγελίας για την κατασκευή πέντε επιπλέον πλοίων.

Το συγκεκριμένο ναυπηγικό πρόγραμμα, η συνολική αξία του οποίου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, αναπτύχθηκε από τον όμιλο Grimaldi σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Knud E. Hansen. Τα εν λόγω πλοία έχουν λάβει τη σημείωση κλάσης «Ammonia Ready» από τον ιταλικό νηογνώμονα RINA, η οποία πιστοποιεί ότι έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν μελλοντικά να καταναλώνουν αμμωνία ως καύσιμο, με την πραγματοποίηση σχετικών μετασκευών.

Τα καινοτόμα PCTCs θα διαθέτουν χωρητικότητα άνω των 9.000 CEU, ενώ θα είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες λιθίου, ηλιακά πάνελ και σύστημα σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο της στεριάς, για την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Τα δέκα φιλικά προς το περιβάλλον PCTCs αναμένεται να παραδοθούν από την China Merchants Heavy Industries Jiangsu από το 2025 έως το 2027, με τα πέντε από αυτά να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση της αγοράς της Άπω Ανατολής, υποστηρίζοντας την ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.