Οδηγοί φορτηγών, οι «πλοίαρχοι» των χερσαίων εφοδιαστικών αλυσίδων

Οδηγοί φορτηγών, οι «πλοίαρχοι» των χερσαίων εφοδιαστικών αλυσίδων

71
Οδηγοί φορτηγών, οι «πλοίαρχοι» των χερσαίων εφοδιαστικών αλυσίδων

Τα φαινόμενα συμφόρησης στους λιμένες των ΗΠΑ αποτελούν σκηνές του παρελθόντος, επί του παρόντος, με την πτώση της ζήτησης του ηλεκτρονικού εμπορίου εντός του τελευταίου έτους να αντανακλάται και στους ναύλους των containerships.

Ωστόσο, τα προβλήματα που ώθησαν στη συσσώρευση containers στους λιμένες των ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως και οι σχετικοί κλάδοι της οικονομίας ταλανίζονται από σημαντικές προκλήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη οδηγών φορτηγών στις ΗΠΑ, ένα φαινόμενο που κατέστη σύνηθες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζει να προβληματίζει τον κλάδο μεταφορών.

Τα φορτηγά συνιστούν στυλοβάτες των εφοδιαστικών αλυσίδων, καθώς είθισται, μαζί με τον σιδηρόδρομο, να αποτελούν τον τρόπο διαμοιρασμού εμπορευμάτων που φτάνουν σε μια χώρα μέσω των υδάτων. Όπως σημειώνει το Reuters, οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας ώθησαν πολλούς επαγγελματίες εκτός της αγοράς τα πανδημικά έτη και πλέον οι εταιρείες μεταφορών προσφέρουν υψηλούς μισθούς για να δελεάσουν και να διατηρήσουν τους «λιγοστούς» οδηγούς.

Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις ώθησαν συνδικάτα εργαζομένων του σιδηροδρόμου, όχι μονάχα στις ΗΠΑ, σε πληθώρα εργασιακών κινητοποιήσεων, με στόχο τη διεκδίκηση καλύτερων μισθολογικών απολαβών. Για την ώρα, η συγκεκριμένη κατάσταση φαίνεται να έχει εκτονωθεί ή τουλάχιστον τα προβλήματα που δημιουργεί δεν δείχνουν να καθίστανται εξίσου εμφανή.

Εφόσον οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χερσαίες εφοδιαστικές αλυσίδες της Δύσης, και κυρίως των ΗΠΑ, δεν αντιμετωπιστούν, εικόνες συμφόρησης σε λιμένες των ΗΠΑ δεν φαντάζουν απίθανες, εάν καταγραφεί σημαντική άνοδος στη ζήτηση εμπορευμάτων λιανικής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.