Βulk carriers: Η εικόνα της πτώσης

Βulk carriers: Η εικόνα της πτώσης

502
Βulk carriers: Η εικόνα της πτώσης

Η αγορά χύδην ξηρών φορτίων πιθανώς να διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα καθ’ όλο το 2023 ‒κάτι που πιθανώς να συνεχιστεί μέχρι το 2024‒, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση για την αγορά χύδην ξηρών φορτίων από τη Maritime Strategies International.

Πίσω από την εικόνα της πτώσης βρίσκεται η ταχύτερη από το αναμενόμενο σταδιακή εξομάλυνση των καθυστερήσεων στα λιμάνια, που κράτησαν την αγορά σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2020-2021. Αν και οι καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές ενδέχεται να συνεχιστούν, αναλυτές πιστεύουν ότι η εξομάλυνση στους περισσότερους λιμένες θα επιτευχθεί σιγά μεν, αλλά σταθερά.

«Για να το θέσουμε με έναν πιο σαφή τρόπο, εκεί που οδηγήθηκαν οι αγορές Capesize προς το τέλος αυτού του έτους, σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες» δήλωσε ο Plamen Natzkoff, αναλυτής στην MSI, τονίζοντας ότι αναμένεται ύφεση στην αγορά τα επόμενα δύο τρία χρόνια, που θα χαρακτηρίζεται από πτώση στα κέρδη των εταιρειών λόγω της συνεχιζόμενης σμίκρυνσης των παραγόντων βελτίωσης και της χλιαρής ανάπτυξης του εμπορίου.

Σε άλλες πρόσφατες εκθέσεις αναλυτών, έχει επισημανθεί η δυνατότητα για βραχυπρόθεσμη άνοδο της ναυλαγοράς λόγω των αναγκών της κινεζικής βιομηχανίας και οικονομίας: ειδικά οι εισαγωγές χάλυβα από την κινεζική κυβέρνηση αποτελούν το απόλυτο σημείο εκκίνησης ή διόρθωσης για τη ναυλαγορά ξηρών φορτίων. Τις τελευταίες εβδομάδες/μήνες ωστόσο παρατηρείται ότι η Κίνα εισάγει φθηνότερη ενέργεια από τη γειτονική Ρωσία, ενώ η ασθενέστερη ζήτηση σε όλο τον κόσμο και η χαλάρωση των διεθνών εμπορευματικών ροών κατά μήκος όλων των αλυσίδων εφοδιασμού έχουν υπονομεύσει την άνοδο των ναύλων. Παρ’ όλα αυτά η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών του Πεκίνου για τον COVID μπορεί να προκαλέσει μια αυξανόμενη ανάγκη για εισαγωγές, ειδικά χάλυβα, για την Κίνα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη θα επανέλθει το 2025, με τη δυνατότητα για πιο ουσιαστική αύξηση των κερδών από το 2026.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.