Νέος γύρος αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

Νέος γύρος αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

156
Νέος γύρος αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

Προ των πυλών βρίσκονται νέες αυξήσεις επιτοκίων από κύριες κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με όσα εκτιμούν και αναλυτές.

Συγκεκριμένα, η Fed, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται στις συνεδριάσεις τους εντός της εβδομάδας να αυξήσουν τα επιτόκια, αλλά σε επίπεδα μικρότερα του αναμενομένου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Οι κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν αυξήσει σημαντικά φέτος τα επιτόκια από τα πολύ χαμηλά επίπεδα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ, από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα ανήλθαν μεταξύ 3,75 και 4%, 1,5% στην Ευρωζώνη και στο 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, οι επενδυτές έχουν ενθαρρυνθεί από την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη και πλέον εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα επίπεδα επιτοκίων του επόμενου έτους. Οι αγορές προεξοφλούν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν γύρω στο 5% στις ΗΠΑ την ερχόμενη άνοιξη, πριν υποχωρήσουν το β’ εξάμηνο του 2023, αν και εικάζεται ότι ο Powell θα σημειώσει στην ερχόμενη συνεδρίαση ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις αναλυτών στους Financial Times ότι «η Fed δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, αλλά η συμπεριφορά της μαρτυρά ότι δεν θέλει να δώσει καλά νέα στις κεφαλαιαγορές».

Κατά 0,5% θα αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να υποχωρεί τον Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από 17 μήνες στο 10%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.