Ο Σι Τζινπίνγκ επικεφαλής της Κίνας ‒ Αντίκτυπος για οικονομία, γεωπολιτική και...

Ο Σι Τζινπίνγκ επικεφαλής της Κίνας ‒ Αντίκτυπος για οικονομία, γεωπολιτική και εμπόριο

103
Ο Σι Τζινπίνγκ επικεφαλής της Κίνας ‒ Αντίκτυπος για οικονομία, γεωπολιτική και εμπόριο

Την επιμήκυνση της παραμονής του ως ηγέτης της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη πέτυχε πρόσφατα ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ανακηρύχθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, φροντίζοντας την ίδια ώρα να συγκεντρώσει περαιτέρω εξουσίες υπό τον πλήρη έλεγχό του.

Με την ατζέντα του Πεκίνου υπό τον Σι Τζινπίνγκ να έχει καταστεί ξεκάθαρη εντός των τελευταίων ετών, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επόμενη μέρα για την Κίνα, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, δεδομένης της εξάρτησης πληθώρας χωρών από τον κινεζικό δράκο.

Οικονομία

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του AFP, η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, τάση που αναμένεται να επιμείνει τα ερχόμενα έτη, συνιστώντας τροχοπέδη για τους φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης που έχουν τεθεί.

Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες ο ιδιωτικός τομέας της Κίνας σημείωσε σημαντική ανάπτυξη, πλέον ο Κινέζος ηγέτης φαίνεται να στρέφεται στη δόμηση μιας οικονομίας που ωθείται από την κατανάλωση και στον περιορισμό του οικονομικού χάσματος που ταλανίζει την κινεζική κοινωνία.

Γεωπολιτική

Η ρητορική της Κίνας στο επίμαχο θέμα της Ταϊβάν γίνεται πιο δυναμική τα τελευταία έτη, με τις κινήσεις των ΗΠΑ, των οποίων η ατζέντα επιτάσσει μια ανεξάρτητη Ταϊβάν, να πυροδοτούν ολοένα επιθετικότερες αντιδράσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα αποπειραθεί να θέσει τέλος στο status quo στην ευρύτερη περιοχή και να πραγματοποιήσει τον πολυετή του πόθο, επανενώνοντας την ηπειρωτική Κίνα με τη νήσο Ταϊβάν. Το κατά πόσο οι ΗΠΑ αλλά και λοιπές διεθνείς δυνάμεις, όπως η Ιαπωνία, θα επιχειρήσουν να σταθούν εμπόδιο μέλλει να φανεί.

Πανδημία

Παρά το γεγονός ότι αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως η πολιτική μηδενικής ανοχής του Πεκίνου ίσως έφτανε στο τέλος της με την επανεκλογή του Σι στην ηγεσία, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΚ υποστήριξε σθεναρά τη συγκεκριμένη πολιτική, καθιστώντας εμφανές ότι πρόκειται να την ακολουθήσει και στο μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό αντίκτυπο της zero covid για το παγκόσμιο εμπόριο –φαινόμενα συμφόρησης, πτώση ζήτησης–, ανησυχία επικρατεί αναφορικά με μελλοντικές εξάρσεις της πανδημίας στην Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.