Bulk carriers: Παροδική η πτωτική πορεία;

Bulk carriers: Παροδική η πτωτική πορεία;

297
Bulk carriers: Παροδική η πτωτική πορεία;

Το τρέχον έτος εκκίνησε δυναμικά για την αγορά των bulk carriers, με πληθώρα παραγόντων, όπως η περιορισμένη προσφορά, η συμφόρηση στους διεθνείς λιμένες και η αυξημένη ζήτηση, να προσφέρουν υποστήριξη.

Ωστόσο, η πρόσφατη εικόνα της ναυλαγοράς εμφανίζει σημάδια αδυναμίας, με τους ναύλους και την κερδοφορία να καταγράφουν πτώση εντός του έτους. Σύμφωνα με την Clarksons, η εν λόγω εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα έντονη για τα Capesizes.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου, ο δείκτης των ναυλαγορών μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου διαμορφώθηκε στις 1.271 μονάδες, αφότου κατέγραψε οριακή άνοδο μίας μονάδας. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 1.270 μονάδες, χαμηλό 20 μηνών. Οι πτωτικές τάσεις στην αγορά των Capesizes αποδίδονται κυρίως στην περιορισμένη ζήτηση για χάλυβα και κατ’ επέκταση στην περιορισμένη ζήτηση για iron ore.

Όμως, οι εκτιμήσεις για το μέλλον προσφέρουν κάποια αισιοδοξία. Άλλωστε, η επανεκκίνηση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών σε συνάρτηση με μια δυνητική βελτίωση της κινεζικής οικονομίας το β’ εξάμηνο του έτους μπορούν να οδηγήσουν σε άνοδο της ζήτησης, σύμφωνα με την Clarksons.

Την ίδια ώρα, το περιορισμένο orderbook των bulk carriers σε συνδυασμό με τη λιμενική συμφόρηση και τους επικείμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς αναμένεται να προσφέρουν υποστήριξη στην αγορά από πλευράς προσφοράς.

Φωτό: Chris Linnett/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.