Η Proman Stena Bulk παρέλαβε το πρώτο δεξαμενόπλοιο κατανάλωσης καυσίμου μεθανόλης

Η Proman Stena Bulk παρέλαβε το πρώτο δεξαμενόπλοιο κατανάλωσης καυσίμου μεθανόλης

155
Η Proman Stena Bulk παρέλαβε το πρώτο δεξαμενόπλοιο κατανάλωσης καυσίμου μεθανόλης

Η εταιρεία Proman Stena Bulk, κοινοπραξία μεταξύ του κορυφαίου παγκοσμίως παραγωγού μεθανόλης Proman και της Stena Bulk, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ναυτιλιακές εταιρείες διαχείρισης δεξαμενόπλοιων, ανακοίνωσε πρόσφατα την παραλαβή του πρώτου της νεότευκτου δεξαμενόπλοιου κατανάλωσης μεθανόλης, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τις εμπορικές του δραστηριότητες.

Το χωρητικότητας 49.999 dwt πλοίο, με την ονομασία «Stena Pro Patria», αποτελεί το πρώτο από μια σειρά συνολικά έξι καινοτόμων MR δεξαμενόπλοιων IMOIIMeMAX, τα οποία διαθέτουν κινητήρες διπλού καυσίμου της ΜΑΝ και κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στο ναυπηγείο Guangzhou Shipyard International Co. Ltd. (GSI). Δύο ακόμα πλοία της εν λόγω σειράς, τα «Stena Pro Marine» και «Stena Promise», είναι επίσης προγραμματισμένα για παράδοση μέσα στο 2022.

Το «Stena Pro Patria» θα αναχωρήσει από το ναυπηγείο GSI με προορισμό το Ουλσάν της Νότιας Κορέας, όπου και θα εφοδιαστεί με καύσιμη μεθανόλη, ενώ στη συνέχεια θα αφιχθεί στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο για την τελετή ονοματοδοσίας του. Το πλοίο θα καταναλώνει ως καύσιμο μεθανόλη, αντιπροσωπεύοντας την προσήλωση της Proman Stena Bulk στον ρόλο της μεθανόλης ως βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου για τον ναυτιλιακό κλάδο.

Με αναμενόμενη κατανάλωση 12.500 τόνων καυσίμου μεθανόλης ετησίως, το «Stena Pro Patria» θα αποτελεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον πλοίο, το οποίο σχεδόν θα εξαλείφει τις εκπομπές οξειδίων του θείου (SOx) και των βλαβερών σωματιδίων, ενώ θα παράγει 60% λιγότερες εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) και θα περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα.

Η παράδοση του «Stena Pro Patria» αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την Proman Stena Bulk, καθώς η κοινοπραξία συνεχίζει να υποστηρίζει την υιοθέτηση της μεθανόλης ως ναυτιλιακού καυσίμου, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιωσιμότερου μέλλοντος για τον ναυτιλιακό κλάδο.

Φωτό: www.proman.org

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.