«Κυματίζει η κυανόλευκος»: Η καθέλκυση του «Μαριέττα Νομικού» στη Σκωτία

«Κυματίζει η κυανόλευκος»: Η καθέλκυση του «Μαριέττα Νομικού» στη Σκωτία

322
«Κυματίζει η κυανόλευκος»: Η καθέλκυση του «Μαριέττα Νομικού» στη Σκωτία
Στιγμιότυπο από την καθέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Μαριέττα Νομικού» Κρατώντας την ανθοδέσμη –ανάμεσα στους εκπροσώπους του ναυπηγείου–, η ανάδοχος του πλοίου Μαριέττα Ζόνναρς και αριστερά της ο πατέρας της, Μάρκος Νομικός. Πρώτος από αριστερά εικονίζεται ο Δημήτριος Κωττάκης, ιδρυτής των Ναυτικών Χρονικών.

Ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορική πορεία της ελληνικής ναυτιλίας αποτέλεσε η τελετή νηολογήσεως του δεξαμενόπλοιου «Ασπασία Νομικού», το οποίο αποτέλεσε το πρώτο νεότευκτο δεξαμενόπλοιο κατασκευασμένο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο οποίο κυμάτιζε η ελληνική σημαία. Το «Ασπασία Νομικού» ναυπηγήθηκε για λογαριασμό του Μάρκου Π. Νομικού και νηολογήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ψήφισης του νόμου 2687/53, μιας νέας προσπάθειας για την ενίσχυση του εθνικού νηολογίου και την κατοχύρωση ενός θεσμικού πλαισίου για όλα τα πλοία που έφεραν την ελληνική σημαία. Τα Ναυτικά Χρονικά υπογράμμισαν τη σημασία και τον συμβολισμό του γεγονότος με εκτενές αφιέρωμα.

Λίγους μήνες μετά την ιστορική αυτή στιγμή, ο Μάρκος Νομικός θα πρωταγωνιστούσε στη ναυτιλιακή ειδησεογραφία για μία ακόμα φορά, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου 1953 πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Scotts στο Greenock της Σκωτίας η καθέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Μαριέττα Νομικού». Το πλοίο αυτό θα έφερε επίσης την ελληνική σημαία, αποτελώντας το δεύτερο κατά σειρά νεότευκτο δεξαμενόπλοιο που νηολογούνταν στην Ελλάδα μεταπολεμικώς.

Ο ιδρυτής των Ναυτικών Χρονικών, Δημήτριος Κωττάκης, ταξίδεψε στη Σκωτία για να καλύψει δημοσιογραφικά το γεγονός και στο τεύχος της 1ης Οκτωβρίου 1953 κατέγραψε τις εντυπώσεις του από την καθέλκυση.

Το «Μαριέττα Νομικού» αναφέρεται ως ένα «δηζελοκίνητο» δεξαμενόπλοιο, χωρητικότητας 17.500 dwt. Οι μηχανές του κατασκευάστηκαν στα ίδια τα ναυπηγεία και ήταν τύπου Doxford, προσφέροντας ιπποδύναμη 7.300 ίππων και ταχύτητα 15,5 κόμβων. Το πλοίο θα παραδιδόταν τον Ιανουάριο του 1954 και κόστισε περίπου 1.000.000 λίρες Αγγλίας.

Η ανάδοχος του πλοίου ήταν η Μαριέττα Ζόνναρς, η οποία, λίγο πριν θρυμματίσει τελετουργικά τη φιάλη σαμπάνιας πάνω, ευχήθηκε για το πλοίο: «Να είναι πάντοτε τυχερό και καλοτάξιδο για τους πλοιοκτήτες και το πλήρωμά του».

Α2
Η Μαριέττα Ζόνναρς λίγο πριν θρυμματίσει τη φιάλη σαμπάνιας, «βαφτίζοντας» τελετουργικά το «Μαριέττα Νομικού». Σκωτία, 1953.

Τα Ναυτικά Χρονικά φιλοξένησαν επίσης τις δηλώσεις του πλοιοκτήτη Μάρκου Π. Νομικού και του γενικού διευθυντή των ναυπηγείων. Τα ναυπηγεία Scotts, γνωστά για την ποιότητα των πλοίων που κατασκευάζονταν στις εγκαταστάσεις τους, υπήρξαν από τα παλαιότερα βρετανικά ναυπηγεία. Μάλιστα, τα Ναυτικά Χρονικά σημειώνουν ότι την τελευταία τριετία είχαν ναυπηγήσει τέσσερα παρόμοια δεξαμενόπλοια για Έλληνες ιδιοκτήτες, δείγμα της αυξημένης δραστηριότητας των Ελλήνων πλοιοκτητών στις νεοναυπηγήσεις κατά τα μεταπολεμικά χρόνια.

Η καθέλκυση του «Μαριέττα Νομικού» υπήρξε εξαιρετικά σημαντική είδηση για τον ναυτιλιακό Τύπο της εποχής, καθώς συμβόλιζε όχι μόνο την προσθήκη ενός νεότευκτου δεξαμενόπλοιου στον υπό ελληνική διαχείριση στόλο αλλά και την ενίσχυση του εθνικού νηολογίου σε μια μεταβατική περίοδο. Ταυτόχρονα, η νέα αυτή καθέλκυση του Οίκου Νομικού στη Σκωτία αποδείκνυε ότι η πρώτη νηολόγηση του «Ασπασία Νομικού» δεν αποτέλεσε μια αποσπασματική ενέργεια, αλλά ήταν απότοκο μιας οργανωμένης και συνειδητής προσέγγισης, στην προσπάθεια να καταστεί «ελκυστική η κυανόλευκος».

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την καθέλκυση του «Μαριέττα Νομικού» εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

Διαβάστε περισσότερα ιστορικά θέματα από το Αρχείο των Ναυτικών χρονικών πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.