Ιράν: Καλά στην υγεία του το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών δεξαμενόπλοιων

Ιράν: Καλά στην υγεία του το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών δεξαμενόπλοιων

249
Ιράν: Καλά στην υγεία του το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών δεξαμενόπλοιων

Oι ιρανικές ναυτιλιακές Aρχές ανακοίνωσαν ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που κατασχέθηκαν την Παρασκευή 27 Μαΐου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, δεν τελεί υπό κράτηση, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται πάνω στα πλοία του, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμεταδίδει το Reuters.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, την Παρασκευή 27 Μαΐου, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν). Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και στο ελληνικής σημαίας πλοίο MT Prudent Warrior, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και βρισκόταν πλησίον των ιρανικών ακτών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Φωτο: Αρχείου – ΑΠΕ ΜΠΕ

Παρασκευή 28 Μαΐου 2022 – Νέα ανακοίνωση της Polembros Shipping, διαχειρίστριας εταιρείας του MT Prudent Warrior ενός εκ των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν από ένοπλους Ιρανούς

Το MT Prudent Warrior, που βρίσκεται υπό τη διαχείρισή μας, παραμένει κρατούμενο στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Νωρίτερα σήμερα, ο πλοίαρχος του σκάφους και τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να επικοινωνήσουν με την Polembros Shipping και να ενημερώσουν πως είναι καλά στην υγεία τους και πως λαμβάνουν καλή μεταχείριση.

Η Polembros Shipping βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τις Αρχές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για το θέμα.

Σάββατο 29 Μαΐου 2022 και ώρα 12:24 – Δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα.

Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.