Πρόσω ολοταχώς για το πρώτο δίκτυο παροχής καυσίμου αμμωνίας

Πρόσω ολοταχώς για το πρώτο δίκτυο παροχής καυσίμου αμμωνίας

159
Πρόσω ολοταχώς για το πρώτο δίκτυο παροχής καυσίμου αμμωνίας

Οι εταιρείες Yara International και Azane Fuel Solutions υπέγραψαν μια εμπορική συμφωνία για τη δημιουργία ενός δικτύου ανεφοδιασμού ανθρακικά ουδέτερου καυσίμου αμμωνίας στη Σκανδιναβία. Το σχεδιασμό και την κατασκευή των νέων σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμου αμμωνίας πρόκειται να αναλάβει η Azane Fuel Solutions, ενώ η Yara, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αμμωνίας παγκοσμίως, θα αξιοποιήσει τη θέση της προκειμένου να προμηθεύει το ναυτιλιακό κλάδο με το εν λόγω εναλλακτικό καύσιμο.

Το περασμένο έτος, οι εταιρείες AMON Maritime και ECONNECT Energy οι οποίες κατέχουν μετοχές της Azane, έλαβαν κρατική χρηματοδότηση στα πλαίσια του νορβηγικού προγράμματος Green Initiative προκειμένου να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν την πρώτη πιλοτική μονάδα ανεφοδιασμού καυσίμου αμμωνίας, ενώ μαζί με επιχορηγήσεις από την κρατική Innovation Norway και το νορβηγικό Συμβούλιο ‘Ερευνας θα προχωρήσουν στην κατασκευή του νέου πιλοτικού τερματικού σταθμού. Η Yara έχει ήδη προπαραγγείλει 15 μονάδες ανεφοδιασμού καυσίμου αμμωνίας προκειμένου να καλύψει επαρκώς τη ζήτηση στη σκανδιναβική αγορά, υπογράφοντας ένα πολυετές συμβόλαιο με την Azane Fuel Solutions.

Ο εφοδιασμός του καυσίμου αμμωνίας θα γίνεται μέσω φορτηγίδων ή ειδικών εγκαταστάσεων στη στεριά, ενώ οι τερματικοί σταθμοί έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπουν την ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση και μεταφορά του καυσίμου, είτε σε πλοία είτε σε φορτηγά. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να επιταχύνει την υιοθέτηση της αμμωνίας ως εναλλακτικό ναυτιλιακό καύσιμο στη Σκανδιναβία, με τη Yara να προγραμματίζει την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της εμπορικής διάθεσης του καυσίμου αμμωνίας έως το 2024.

Φωτό: Yara International

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.