Bulk carriers: Η αισιοδοξία για τη ναυλαγορά παραμένει

Bulk carriers: Η αισιοδοξία για τη ναυλαγορά παραμένει

323
Bulk carriers: Η αισιοδοξία για τη ναυλαγορά παραμένει

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι συνθήκες για τη ναυλαγορά των bulkers, σύμφωνα με την εταιρική παρουσίαση της Golden Ocean με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα τονίζεται ότι η διαρκής ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ έως τουλάχιστον το 2023 θα δώσει ώθηση στους ναύλους. Για το 2022 και το 2023, οι αναδυόμενες οικονομίες θα καταγράψουν αύξηση του ΑΕΠ 4,8% και 4,7% αντίστοιχα. Οι αντίστοιχες αυξήσεις για τις ανεπτυγμένες οικονομίες εκτιμώνται στο 3,9% και 2,6%, ενώ συνολικά το παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει άνοδο 4,4% το 2022 και 3,8% το 2023.

Στο μέτωπο της προσφοράς, το orderbook αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Golden Ocean, ως απόρροια κυρίως των περιορισμένων slots στα ναυπηγεία, των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών και της μείωσης της τραπεζικής χρηματοδότησης. Για το 2022, οι παραδόσεις πλοίων εκτιμώνται στα 36 εκατ. dwt, με την αύξηση του στόλου να αγγίζει το 2,2%. Σε ό,τι αφορά την ισορροπία ζήτησης και προσφοράς, η μεν πρώτη φέτος θα αυξηθεί κατά 4,2%, ενώ η δεύτερη θα αυξηθεί κατά 2,2%, δίνοντας φτερά στους ναύλους. Για το 2023, οι αντίστοιχες αυξήσεις θα είναι 3,5% και 1,1%.

Τα κέρδη της Golden Ocean το 2021, οπότε η ναυλαγορά κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, διαμορφώθηκαν στα $527 εκατ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.