Ο αντίκτυπος από την απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα της Ινδονησίας

Ο αντίκτυπος από την απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα της Ινδονησίας

436
Ο αντίκτυπος από την απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα της Ινδονησίας

Αλαλούμ στις διεθνείς αγορές και στο θαλάσσιο εμπόριο προκάλεσε η απόφαση της Ινδονησίας την τελευταία ημέρα του 2021 για απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα προς διασφάλιση της εγχώριας επάρκειας.

Η απόφαση συνάντησε δριμείες αντιδράσεις από εταιρείες εξόρυξης αλλά και χώρες εισαγωγής που βασίζουν πολλά στον άνθρακα, όπως η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες. Μάλιστα, η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Τζακάρτα κάλεσε τις ινδονησιακές αρχές να άρουν την απαγόρευση. Παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για τη συνέχιση ή μη της απαγόρευσης, ο αντίκτυπος για τους ναύλους των bulkers σε περίπτωση που η απαγόρευση συνεχιστεί επί μακρόν θα είναι σημαντικός, τονίζει η VesselsValue.

Η απόφαση του μεγαλύτερου εξαγωγέα θερμικού άνθρακα του κόσμου, όπως ήταν λογικό, πυροδότησε άνοδο των τιμών κυρίως σε Αυστραλία και Κίνα. Mε δεδομένο ότι η Ινδονησία εξάγει κάθε μήνα 40 εκατ. τόνους άνθρακα, το stop των εξαγωγών θα επιφέρει σημαντικές απώλειες για τη ζήτηση bulkers στον Ειρηνικό, εκτιμά η VesselsValue.

Λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία των ινδονησιακών λιμένων άνθρακα, από την ανακοίνωση της απαγόρευσης διαφαίνεται μια ξεκάθαρα πτωτική τάση των πλοίων που θα φτάνουν στα εν λόγω λιμάνια, όπως προκύπτει και από το παρακάτω γράφημα:

1

 

Tελευταία εξέλιξη (11/01/2022 – 15:00)

Η Ινδονησία χαλάρωσε τους περιορισμούς στις εξαγωγές άνθρακα και σύμφωνα με το Reuters επέτρεψε χθες, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, σε 14 έμφορτα πλοία να αναχωρήσουν από τα λιμάνια της χώρας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόρροια του γεγονότος ότι τα αποθέματα άνθρακα της κρατικής PLN αυξήθηκαν. Η ινδονησιακή κυβέρνηση θα επανεξετάσει την κατάσταση αύριο Τετάρτη 12 Ιανουαρίου.

Φωτό:  EPA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.