Σε πράσινη ρότα η χρηματοδότηση της ναυτιλίας 

Σε πράσινη ρότα η χρηματοδότηση της ναυτιλίας 

280
Σε πράσινη ρότα η χρηματοδότηση της ναυτιλίας 

Νέες πηγές χρηματοδότησης αναζητά η d’Amico International Shipping (DIS), καθώς πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο για το πρώτο δάνειο συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η θυγατρική της d’Amico Tankers υπέγραψε πράσινη δανειακή συμφωνία ύψους $43 εκατ. και πενταετούς διάρκειας με την ABN Amro Bank για την αναχρηματοδότηση δανείων που ολοκληρώνονται φέτος.

Το πρώτο πράσινο δάνειο της DIS θα προσαρμόζεται με βάση τις εκπομπές CO2 του στόλου της d’Amico Tankers. Με αφορμή τη νέα αυτή συμφωνία, ο Paolo d’Amico, πρόεδρος και CEO της d’Amico International Shipping, τόνισε ότι «το γεγονός ότι διαθέτουμε έναν τόσο σύγχρονο στόλο μάς παρέχει πρόσβαση σε περισσότερο ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες με έκθεση στη ναυτιλία είναι μέλη των Poseidon Principles και δεσμεύονται για μείωση των εκπομπών CO2 των στόλων που χρηματοδοτούν».

Τα τελευταία έτη, ολοένα και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες συνάπτουν τέτοιου είδους συμφωνίες με τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι πιέσεις για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας είναι πιο επιτακτικές παρά ποτέ.

Έναν χρόνο πριν, η Odfjell SE προέβη σε έκδοση ομολόγου συνδεδεμένου με τη βιωσιμότητα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 η εταιρεία τακτικών γραμμών Hapag-Lloyd πραγματοποίησε τις δύο πρώτες συναλλαγές που συνάδουν με τις Πράσινες Αρχές Δανειοδότησης που έχει θεσπίσει η Loan Market Association (LMA). Αμφότερες οι συναλλαγές σχετίζονταν με τη χρηματοδότηση των έξι πλοίων εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας 23.500 TEUs, τα οποία παρήγγειλε η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2020. Συμφωνία για δύο δάνεια συνδεδεμένα με τη βιωσιμότητα (SLL), τα οποία ευθυγραμμίζονται με τα Sustainability Linked Loan Principles της Loan Market Association και άλλων οργανισμών, υπέγραψε τον Απρίλιο του 2021 η NYK. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Maersk ανακοίνωσε την έκδοση ενός νέου πράσινου ομολόγου διάρκειας 10 ετών και αξίας 500 εκατ. ευρώ. Toν περασμένο Δεκέμβριο, η εισηγμένη στον Nasdaq εταιρεία Seanergy ανακοίνωσε την επιτυχή σύναψη δανείου συνδεδεμένου με τη βιωσιμότητα με την Τράπεζα Πειραιώς.

Τα παραπάνω αποτελούν λίγα μόνο από τα παραδείγματα πράσινων χρηματοδοτήσεων στον κλάδο της ναυτιλίας το περασμένο έτος. Άλλωστε, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Petrofin Research, οι συμμετέχουσες στα Poseidon Principles τράπεζες έχουν έκθεση στη ναυτιλία, που αγγίζει τα $185 δισ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν εκδοθεί 30-35 ομόλογα συνδεόμενα με τη βιωσιμότητα για τον κλάδο της ναυτιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.