Σε τροχιά διόρθωσης o ΒDI 

Σε τροχιά διόρθωσης o ΒDI 

414
Σε τροχιά διόρθωσης o ΒDI 

Πτωτική εμφανίζεται η πορεία του βασικού δείκτη της ναυλαγοράς των dry (BDI), ο οποίος τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή του για τους τελευταίους τρεις μήνες. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η πτώση αυτή ήταν επόμενη της υποχώρησης των ναύλων στην αγορά μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης BDI έπεσε κατά 91 μονάδες στις 3.428, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 11 Αυγούστου. Ο δείκτης των Capesize πλοίων (BCI) έπεσε κατά 147 μονάδες στις 4.202 (πτώση 3,4%), φθάνοντας τη χαμηλότερη τιμή του από τα τέλη Ιουλίου του 2021. Τα μέσα ημερήσια κέρδη για τα Capesizes έπεσαν κατά $1.220 στα $34.845.

Επιπλέον, ο BPI, που αποτελεί τον δείκτη των Panamax πλοίων, κατέγραψε μείωση 81 μονάδων, φθάνοντας τις 3.815 (μείωση 2,1%). Τα μέσα ημερήσια κέρδη για τα Panamaxes έπεσαν κατά $724 στα $34.337.

Παράλληλα, τη χαμηλότερη τιμή του από τις 10 Αυγούστου σημείωσε και ο δείκτης των Supramax πλοίων (BSI), ο οποίος διαμορφώθηκε στις 3.042 μονάδες, έπειτα από πτώση 62 μονάδων.

Σημειώνεται, πως η πορεία του BDI ήταν πτωτική γενικότερα και τον Οκτώβριο του 2021, καθώς σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωσή του (άνω του 30%) από τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, η πτωτική πορεία που παρατηρείται δεν είναι απρόσμενη ή ανησυχητική καθώς κύκλοι της αγοράς και αναλυτές ανέμεναν ότι οι ναύλοι και κατά συνέπεια ο BDI θα διόρθωναν από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία είχαν ανέλθει τους προηγούμενους μήνες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.